În urma discuțiilor purtate cu PNL, despre care Raluca Turcan declara că s-a ajuns la un acord de semnare și susținere a moțiunii de către PRO România, Victor Ponta declara că nu va susține un guvern Dăncilă 2 „la fel de incompetent şi incapabil că şi cel de azi” dar nici că PRO România va face parte dintr-un guvern de dreapta PNL-USR pentru că aceștia nu au soluții realiste pentru a scoate țara din dezastru.

„Nu vom vota pentru un nou Guvern <<Dăncilă 2>> la fel de incompetent şi incapabil ca şi cel de azi. (…) Pentru formarea unui nou guvern până la alegerile parlamentare din 2020 PRO România va încerca să formeze o majoritate de centru stânga (evident fără Dăncilă), care să fie capabilă să revină la buna guvernare din 2012-2015. Nu vom face parte dintr-un guvern de dreapta PNL-USR – şi nu considerăm că aceştia au soluţii realiste pentru scoaterea României din dezastrul în care a fost adusă ţara de către Dragnea şi Dăncilă”,

a susţinut Ponta.

El a adăugat că, după respingerea în Parlament a restructurării guvernamentale propuse de Viorica Dăncilă, PRO România îi va cere demisia, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, va vota moţiunea de cenzură.

„După ce este respinsă în Parlament restructurarea falsă a Guvernului <<Dăncilă>> vom cere demisia imediată a acestuia / dacă Dăncilă şi gaşca ei se vor <<ţine de scaune>> în mod neconstituţional şi ilogic – atunci vom vota moţiunea de cenzură împotriva acestor inconştienţi.”,

a scris Victor Ponta pe Facebook.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a anunțat faptul că se va merge în Parlament pentru a cere un vot privind restructurarea Guvernului, însă a ținut să precizeze că în cazul în care acesta nu va fi favorabil, atunci Executivul va veni cu o altă variantă, până în momentul în care se va obține un vot favorabil.

„Vom merge săptămâna viitoare în Parlament să cerem votul pentru guvern. E prea mult spus un <<vot de încredere pentru guvern>>. Este un vot de calibrare şi validare pentru o nouă variantă a Cabinetului.

Dacă nu trece, venim cu altă variantă până convingem Parlamentul că țara trebuie totuși să fie guvernată!

Dar vă spun că votul va fi favorabil! Dovada e chiar incapacitatea cronică a partidelor din opoziție de a strânge o majoritate și de a propune o alternativă coerentă la actuala guvernare.

Iar dacă majoritatea nu este la ei, înseamnă că tot asediul acesta de mai bine de trei ani asupra guvernării PSD nu este decât ipocrizie şi politicianism de duzină!

PSD este singurul partid care nu fuge de răspunderea guvernării şi care are soluţii reale pentru români! Vom continua să ne facem datoria faţă de această ţară, oricâte piedici ne vor pune Iohannis și cei din opoziția asta cheală!”,

a scris Mihai Fifor pe Facebook.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că atât timp cât există un guvern în funcţie, nu se poate pune problema organizării de alegeri anticipate, proces care presupune o serie de „paşi constituţionali” care trebuie parcurşi.

În momentul de faţă, atât timp cât este un Guvern în funcţie, nu se poate pune problema alegerilor anticipate. Pentru alegerile anticipate este nevoie să se realizeze un mecanism care este prevăzut în Constituţie. Chiar dacă se face o înţelegere politică asupra necesităţii alegerilor anticipate, trebuie făcuţi nişte paşi constituţionali, altfel nu se poate. Probabil cei care fac aceste propuneri ar trebui să pună mâna întâi să citească Constituţia cu atenţie, şi după aia să înţeleagă care este soluţia politică pe care o poţi aplica, având în vedere prevederile constituţionale. Constituţia este gândită astfel încât ar trebui să se evite crizele politice. (…) Altfel, politic vorbind, da, putem să discutăm de alegeri anticipate numai după ce soluţiile politice care sunt la îndemână au fost epuizate. Noi suntem încă cu un guvern în funcţie, deci suntem într-o fază mult prea incipentă ca să putem discuta despre alegeri anticipate”,

a afirmat Tăriceanu la Parlament.

Foto: Inquam Photos