Cu doar două luni înainte de alegerile prezidențiale, Aliața USR-PLUS este măcinată de scandaluri interne. În timp ce în PLUS, partid condus de fostul premier Dacian Cioloș, Laura Pascu a anunţat că demisionează din organizaţia PLUS Arad, deranjată de faptul că în procesul electoral pentru conducerea Biroul Județean au fost folosite „tactici pesediste“, în USR  deputatul Cosette Chichirău, contracandidat al lui Dan Barna la șefia USR, a lansat acuzații pe grupul intern al partidului, denumit „Poiana lui Iocan”, despre scrutinul intern la care s-a votat electronic prin sistemul „Zeus”.

„Nu am candidat la nicio funcţie şi, ca simplu membru, sunt absolut dezamăgită de rezultatul alegerilor Biroului Judeţean. Şi, pentru că nu-mi permit luxul de a mă preface şi de a sta cuminte în banca mea, voi ieşi din PLUS Arad. NU aşa se contruieşte un partid curat. Cu membri înscrişi şi aduşi la vot cu autobuzul. Cu influenţări directe cum şi ce să voteze. Cu manipulări şi tactici pesediste. Regret profund şi deplâng soarta filialei Arad. Şi cel mai rău îmi pare că trebuie să plec. P.S.: Dacian, nu ai un alt partid?”,

a declarat, potrivit Mediafax, Laura Pascu.

Dacă demisia Laurei Pascu din PLUS poate fi pusă și pe seamna nemulțumirii acesteia de rezultatul alegerilor, în USR scandalul tinde să ia proporții. Potrivit acuzațiilor lansate de Cosette Chichirău, „Cătălin Drulă – om de bază în Echipa Barna – a avut mijloacele să facă o fraudă națională“.

„Toată ziua de duminică, 1 septembrie, prima zi de vot, Cătălin Drulă a avut parola de la sistemul de vot. Putea să genereze linkuri de vot, să genereze noi adrese de email, să suprascrie voturi, să facă ce voia el. Cătălin Drulă – om de bază în Echipa Barna – a avut mijloacele să facă o fraudă națională.

Am aflat asta duminică seara la ora 20, de la Mircea Șerdin, când l-am întrebat cine are acces la cine a votat și cine nu. A zis că doar el, nimeni din Comisia Electorală, și că „ah da, și Drulă mai are parola, dar hai că o schimb acum”.

Cu două zile înainte, pe 30 august seara, registrul electoral fusese extras din Hubspot, unde noi cei din țară avem acces. Aceste date au fost transferate în Zeus, sistemul de vot, iar de aici înainte numai Mircea Șerdin și Cătălin Drulă au avut acces.

Orice modificare la orice – nume, prenume, adresă de email – nu putea ajunge în Zeus decât dacă voia SG și/sau Comisia Electorală. Sau Drulă. Toate poveștile despre modificările de la Iași de pe 1-2 septembrie sunt doar atât: povești. Praf în ochi ca să acoperim scandalul că sistemul de vot nu era securizat.

Nimeni de la Iași nu avea posibilitatea să fraudeze. Modificările în Hubspot nu puteau avea niciun efect în Zeus. Schimbările de adrese de e-mail le-am făcut la cererea SG.

Acuzațiile echipei Barna nu sunt altceva decât un proces de intenție ca la Securitate. „Este adevărat că cei de la Iași nu puteau să fraudeze, dar sigur au vrut”.

În schimb, echipa Barna avea toate mijloacele de fraudare a votului. Întrebarea este dacă le-au folosit. Am cerut Comisiei Electorale un Audit național. Nu l-am primit. Adrian Prisnel a cerut Comisiei Electorale lista cu cei care aveau acces la sistemul de vot. Nu a primit-o.

Mie mi-a ajuns cuțitul la os. De o săptămână, sunt acuzată în partid și în presă de o fraudă pe care nu aveam cum să o fac. Sunt niște minciuni strigătoare la cer. Am îndurat destul mizeria asta. Acum ce facem? Verificăm până la urmă dacă s-au făcut suprascrieri în sistemul de vot? Verificăm cine a avut, în afară de Drulă, acces la sistemul de vot?”,

este mesajul postat de Chichirău. Sursa: stiripesurse.ro

Site-ul știripesurse.ro a publicat facsimile ale acuzațiilor lansate de deputatul Cosette Chichirău, contracandidat al lui Dan Barna la președinția USR, pe grupul intern al partidului.

Dan Barna a fost ales președinte al partidului Uniunea Salvați România pentru un nou mandat. În cadrul scrutinului intern, care s-a desfășurat online în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri, iar Dan Barna a obținut 6.097 din voturi (65,75%).

Foto:Stiripesurse.ro