După întâlnirea cu magistrații de la Palatul Victoria la invitația premierul Viorica Dăncilă, Tudorel Toader a făcut următoarele precizări cu referire la modificările convenite cu magistrații prezenți la întâlnire:

Am avut o întrevedere cu reprezentanții puterii judecătorești referitoare la Ordonanța de urgență privind modificarea . Dialogul a durat două ore. A fost un dialog deschis în care s-au adus argumente și contraargumente. Noi am găsit soluțiile cele mai bune pentru sistem. Din partea Guvenrului a participat Viorica Dăncilă și eu.  Am apreciat dialogul. Principalele soluții cărora am convenit, se referă la următoarele:  în primul rând instituirea unui dialog. Vom încheia un memorandum astfel încât fiecare poroiect de act normativ propus de Guvern să fie transmis la CSM cu cel puţin cinci zile înainte pentru a fi analizat, dezbătut şi avizat.

  • Instituirea unui mecanism de dialog astfel încât CSM, vom încheia un memorandum, fiecare proiect de act normativ de către Guvern să ajungă la CSM cu cel puțin 5 zile înainte, pentru a putea fi analizat, dezbătut.

  • Există în sistem o problemă a salarizării, cei din IT, pentru că sunt diferențe salariale între specialiștii în IT, Vom ridica nivelul de salarizare.

  • S-a spus că nu se înțelege ce înseamnă ”sintagma procuror ierarhic de rang înalt”, de la Secția specială. Nu intră sub incidența articolului 15 din Constituție, sunt norme de procedură care se aplică pe viitor. Problema s-a clarificat. Dacă avem procuror șef la DNA, procuror șef la DIICOT și soluții pe care le confirmă sau infirmă, cine nu e mulțumit de soluționare are calea adresării în instanța de judecată.

  • S-a pus problema care este vechimea pentru care cineva poate aplica pentru funcția de procuror general. Nici nu trebuia specificat pentru că scrie în lege. Condiția de bază nu e vechimea, ci celelalte argumente. Vechimea e cea pentru funcția de procuror de rang înalt.

  • Cea mai dezbătută se referă la articolul 54 din OUG, cea care dă voie unui judecător să devină procuror șef, cei pe care îi numește președintele la propunerea ministrului Justiției. Erau două teme care au fost puse în dezbaterea publică, exprimate de procurori, în principal, și de judecători, în secundar. Avem o normă europeană. Cum, la bază, judecători pot trece la procurori și invers, s-a justificat soluția de la articolul 54. Ca să curmăm această preocupare, am propus, și am convenit să abrogăm complet articolul 54. Înseamnă că se revine la regulile anterioare.

A declarat Tudorel Toader în conferința de presă de luni de la Palatul Victoria.