Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat într-o conferință de presă desfășurată luni,  că a întocmit un raport ce cuprinde o sinteză a celor doi ani de activitate la Ministerul Justiţiei.  Raportul de 85 de pagini în care Tudorel Toader  a sintetizat întreaga sa activitate în fruntea ministerului Justiției, este disponibil pe site-ul ministerului.

„Nu este un bilanţ al activităţii Ministerului Justiţiei, este un raport după 2 ani de activitate la MJ. Raportul pe care l-am redactat, pe care îl voi posta pe pagina de internet a Ministerului, are o formă în sinteză, se desfăşoară pe 85 de pagini. (…) Am încercat, în cei doi ani, ca prin activitatea desfăşurată să punem în centrul activităţii cetăţeanul care are dreptul să-şi valorifice interesele legitime, drepturile fundamentale consacrate prin Constituţie, legi. Cetăţeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public care se numeşte actul de înfăptuire a justiţiei”, a spus Tudorel Toader, conform Mediafax, la prezentarea bilanţului.

În timpul conferinței de presă, Tudorel Toader nu a atins problemele urgente ale ministerului, acesta nu a declarat nimic în legătură cu OUG7 sau despre efectele recursului compensatoriu. Acest lucru i-a nemulțumit pe ziariștii prezenți la conferință și, deși ministrul Toader anunțase că nu va răspunde la întrebări, aceștia au insistat. Insistențele reporterilor l-au nemulțumit pe Tudorel Toader, acesta amenințând cu neprelungirea acreditărilor.

Un alt subiect abordat de către Tudorel Toader în conferința de presă de ieri a fost cel al investițiilor din sistemul penitenciar. Ministrul Toader este contrazis de către  Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

“În mandatul Tudorel Toader la Justiţe cele 22 de lucrări “în execuţie”, dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare, sunt 12 in realitate. Restul sunt declaraţii de bune intenţii. Fondurile alocate îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar şi de către fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. Sigur, există un plan pentru crearea a 8.095 de locuri noi de cazare şi de modernizare a 1.351 de locuri de cazare. Faptic însă nu se întâmplă nimic. Penitenciarele noi de la Unguriu şi Berceni, n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce priveşte finanţarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Conisliului Europei. După 2 ani”, transmite Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sindicaliştilor FSANP, raportul prezentat de Tudorel Toader  “echivalează practic cu un autodenunţ pentru incompetenţă, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgenţă

În cursul zilei de marți, Camera Deputaţilor dezbate începând cu ora 16.00, moţiunea simplă iniţiată de grupurile parlamentare ale PNL şi USR împotriva lui Tudorel Toader, votul urmțnd a fi dat miercuri.