Fostul președinte al României, Traian Băsescu, ajuns europarlamentar pe listele PMP în urma scrutinului din 26 mai, a obţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, una dintre cele mai importante comisii de la Bruxelles.

Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European este considerată a fi una dintre cele mai importante comisii din PE, principala activitate a acestei comisii fiind elaborarea, împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a politicilor externe ale Uniunii Europene.  Potrivit unor surse politice de la Bruxelles citate de Mediafax, Comisia pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European este rezevată Germaniei, fiind condusă de către David McAllister, membru al Uniunii Creștin-Democrată din Germania(CDU), partid din care face parte şi cancelarul, Angela Merkel. Coleg în această comisie cu fostul președinte al României, este și liderul partidului italian “Forza Italia”, Silvio Berlusconi.  Pe lângă funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Traian Băsescu va face parte totodată şi din Delegaţia comisiei parlamentare de asociere UE-Ucraina.

În timp ce Traian Băsescu a fost numit vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe, celălalt europarlamentar PMP, Eugen Tomac, a obţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de Energie a Delegaţiei la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic, din care fac parte statele care au acorduri de asiociere cu UE sau state care vor să adere la Uniune. Din acest parteneriat fac parte şi Republica Moldova, Georgia şi Ucraina. De asemenea Eugen Tomac va fi membru şi în Comisia pentru Forţă de Muncă.

Foto:Jurnalul National