În urma votului din Camera Comunelor în care parlamentarii britanici au respins acordul negociat de Guvernul May privind Brexitul, cu 202 voturi pentru un acord și 432 împotrivă, Traian Băsescu, puncta pe facebook că România are șansa unui mandat de succes la conducerea Uniunii Europene.

„BREXIT – Un vis urât, din care Marea Britanie s-a trezit. Aşa cum anticipam în ultima postare, a început bătălia pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană. În urma votului dat azi în Parlamentul de la Londra, Regatul Unit nu mai are condiţiile politice şi legale pentru a părăsi Uniunea Europeană .

În mod cert, premierul britanic va trebui să demisioneze, vor exista alegeri parlamentare anticipate şi va fi organizat un nou referendum pentru BREXIT, referendum prin care electoratul Regatului Unit îşi va readuce ţara înapoi în Uniunea Europeană.

Este o şansă uriaşă pentru Uniunea Europeană să rămână unită şi întreagă, iar România are şansa să fie ţara în a cărei preşedinţie UE s-a consolidat în loc să fie ţara în mandatul căreia Uniunea Europeană s-a micşorat.

Din acest moment România are şansa unui mandat de succes. Oare avem capacitatea să ne jucăm şansa?”, a scris Traian Băsescu pe facebook.

Guvernul de la Londra condus de Theresa May  a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără un acord în data de 29 martie 2019. În cazul în care Theresa May nu prezintă un plan altenativ pentru Brexit, variante posible sunt convocarea unui nou referendum sau preluarea de către Parlamentul Britanic a controlului asupra procesului de ieşire a Regatului Unit din Uniune Europeană.