Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, spre deosebire de alţi lideri ai Opoziţiei nu este foarte optimist că moţiunea de cenzură ce urmează să fie votată joi va trece, având în vedere faptul că „Orban își bazează moțiunea pe trei trădători de profesie, Kelemen Hunor, Tăriceanu și Ponta”.

„Greu de spus. Este vremea trădărilor, iar faptul că Orban își bazează moțiunea pe trei trădători de profesie, Kelemen Hunor, Tăriceanu și Ponta, nu mi se pare cea mai sigură soluție. Nu vorbesc trădători la votul de cădere a guvernului, ci de trădători de după. Orban crede că va face guvern după moțiunea de cenzură. Eu am dubii serioase că Ponta va sta ca mielul și nu va încerca alte aranjamente.”,

a declarat Traian Băsescu, în emisiunea „Dosar de politician” moderată de Silviu Mănăstire la B1TV.

Opoziția formată din PNL/USR/PRO ROMÂNIA/ALDE/PMP și UDMR au anunțat că au strâns 238 de semnături pentru moţiunea de cenzură și se bazează pe încă șapte voturi pe care doresc să le obțină din interiorul PSD.

Victor Ponta, liderul Pro România, a anunțat că formațiunea din care face parte va vota moțiunea de cenzură însă nu va susține un guvern de dreapta, ci va încerca după moțiune o coalizare a partidelor de centru stânga și ALDE pentru a forma un nou guvern de stânga „fără Dăncilă”.

Kelemn Hunor, liderul UDMR, a declarat că parlamentarii maghiari vor vota moțiunea deși formațiunea sa nu este interesată în acest moment de intrarea la guvernare, precizând însă că, dacă o să li-se propună acest lucru, vor accepta.

Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat optimist cu privire la succesul moțiunii, precizând că formațiunea sa va susține moțiunea și un eventual guvern politic de uniune națională, respingând varianta unui guvern tehnocrat.

Moțiunea de cenzură urmează să fie votată joi în Parlament începând cu ora 10:00, numărul minim de voturi necesar pentru căderea guvernului Dăncilă este de 233 de voturi valide.