Fostul președinte Traian Băsescu a susținut sâmbătă că încasarea TVA este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene datorită comportamentului evazionist sau fraudulos al multor agenţi economici, indiferent de naţionalitate. Fostul președinte susține că deși România este țara cu cel mai ridicat procent de fraudare a TVA dintre statele membre ale UE (35,5%), la conversia procentelor ce ne situează în fruntea topului, suma fraudată este de 4,3% din totalul TVA fraudat la nivelul UE.

„Încasarea TVA este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene datorită comportamentului evazionist sau fraudulos al multor agenţi economici, indiferent de naţionalitate.
Conform evaluărilor experţilor, anual Statele Membre pierd de pe urma fraudării plăţii către stat a TVA, suma de 137 miliarde Euro ceea ce înseamnă că fiecărui cetăţean european îi sunt furaţi prin evaziune fiscală la TVA, 267 Euro.
Statele Membre reuşesc colectarea TVA la niveluri diferite. Cea mai bună colectare o are Luxemburg unde procentul fraudat este de 0,7 la sută în timp ce, cu 35,5 la sută procent din TVA necolectat, România este ţara cu cel mai înalt procent de fraudare a TVA. Dacă la analiza în procente suntem <<campionii fraudării TVA>> atunci când convertim procentul în bani constatăm că în România se fraudează anual 6 miliarde Euro (22 mil. locuitori x 267 Euro) din totalul de 137 miliarde la nivelul UE, ceea ce este departe de a ne situa pe primele locuri în clasamentul evazioniştilor fraudatori ai bugetelor naţionale şi ai bugetului UE. În fapt cele 6 miliarde Euro fraudate în România reprezintă 4,3 la sută din totalul TVA fraudat la nivelul UE.”,

susține europarlamentarul PMP într-un text publicat sâmbătă pe Facebook.

Traian Băsescu mai susține că în condițiile în care statul român nu reușește să colecteze cele aproximativ 6 miliarde de euro fraudate este nevoit să acopere suma aceasta din împrumuturi pentru care va plăti o dobândă de aproximativ 4%. Totodată, Traian Băsescu susține că Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, poate rezolva această problemă cu costuri mult mai mici prin implementarea sistemelor digitale de supraveghere a activităţilor comerciale şi de plată a TVA, operaţiune ce nu poate costa mai mult de 1 miliard euro în accepțiunea liderului PMP.

„Soluţia este introducerea sistemelor digitale de supraveghere a activităţilor comerciale şi de plată a TVA. O astfel de operaţiune nu poate costa mai mult de 1 miliard Euro ceea ce este infinit mai puţin decât pierderile actuale ale statului. Cred că Domnul Ministru Câţu poate face acest lucru, cu condiţia să-i <<zboare>> din minister pe toţi cei care susţin că nu se poate . Şi ca să nu-mi bat capul prea tare aş face o vizită în Regatul Unit să văd cum funcţionează un sistem digitalizat de încasare TVA, după care aş contracta implementarea în România exact cu firma care a făcut implementarea programului pentru insulari”,

mai scrie fostul președinte Traian Băsescu, pe Facebook.

Foto:Facebook/traian.băsescu