Fostul președinte al României, Traian Băsescu, pare că a rămas fără opțiune politică în turul doi la alegerile prezidențiale din această toamnă. Deși președintele PMP, Eugen Tomac a anunțat recent că PMP va avea un candidat la prezidențiale, acesta nu a fost încă anunțat. În opinia sa, Traian Băsesecu crede că principalii favoriți pentru a intra în turul doi al scrutinului prezidențial din luna noiembrie rămân actualul președinte, Klaus Iohannis, președintele USR, Dan Barna și candidatul PSD.

Astfel, europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, a declarat duminică seara la România TV, că interesul actualului președinte este ca în turul doi la alegerile prezidenţiale să intre împreună cu Viorica Dăncilă. În opinia fostului președinte, într-un tur doi în care Klaus Iohannis l-ar avea contracandidat pe Dan Barna, candidatul Alianței USR-PLUS va avea electoratul PSD de partea lui.

“Dacă discutăm foarte pragmatic, interesul preşedintelui Iohannis este că doamna Dăncilă să intre în turul doi, iar Barna să rămână în afară. Pentru că un Barna intrat în turul doi cu Iohannis, USR va avea electoratul PSD de partea lui. Electoratul USR va merge la Dăncilă în turul doi dacă nu intră Barna. Vor merge să îi plătească lui Iohannis pentru că i-a atacat spre sfârşit de mandat”, a declarat, potrivit Mediafax, Traian Băsescu, la România TV.

Fostul preşedinte al României a adăugat că, în opinia sa, președintele USR, Dan Barna este mai atractiv pentru electoratul din turul doi, deoarece pare „proaspăt” în politică. La întrebarea legată de opțiunea de vot în turul 2 la alegerile prezidențiale, Traian Băsescu a răspuns: “Nu aş vota cu Dan Barna.. Nu ştiu dacă aş vota acum cu Iohannis după ce am văzut cum se comportă grupul lor la Parlamentul European. Cu Dan Barna mi-ar fi greu să votez pentru că nimic nu e cert la ei. Nu îi puteţi defini politic (…) Abordarea domniei sale este de penal, are o abordare de penal”.

“În momentul de faţă pare că vom avea un tur doi cu reprezentantul PNL şi reprezentantul USR, cu Iohannis şi Barna. Pare, dar vom vedea ce evoluţii vor fi în PSD, unde este un adevărat spectacol. Personal cred că mai atractiv va fi Dan Barna, pentru că eu îmi pierd vremea şi citesc Constituţia, legile, deciziile CCR, în timp ce electoratul nu îşi pierde vremea cu asta. Dacă mai ascultă şi crede pe câte un politician, bine, dacă nu… Barna pare un om proaspăt, pare deşi nu e, mai are contracte cu statul (…) Abordarea domniei sale este de penal, are o abordare de penal. Nu cei 9 judecatori CCR sunt penali, ci abordarea dlui Barna este specifica unui penal. Pentru a-si atinge scorurile, murdareste imaginea unei institutii. Au fost 8-0 voturi la CCR. Politicianul poate sa vrea luna de pe cer, alegatorii la fel, dar Constitutia e peste electori si peste vointa politica, pentru ca un stat fara repere constitutionale e un stat esuat.. Depinde cum va fi tratată în campanie povestea. Depinde cât de tare va apăsa PSD pe acceleraţie cu poveştile astea”, a subliniat Băsescu.

Deși a lăudat în repetate rânduri modul în care Viorica Dăncilă a reușit să se impună în PSD după numirea în funcția de președinte al partidului, Traian Băsescu a declarat că este exclus să voteze cu PSD: “Exclus. Mi s-ar uscă mână dacă aş vota PSD“.

Foto:RomaniaTV