Prezent joi seara la un post de televiziune, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că întrebările pentru referendumul pe Justiție propus de Klaus Iohannis pentru data de 26 mai sunt dificil de înțeles pentru o mare parte dintre votanți. În opinia liderului PMP, votul la referendum v-a fi unul politic, un scor care ar înlătura orice dubiu privind legitimitatea, ar fi  însă  undeva 80 la 20 în favoarea modificării Constituției.

”De fapt, avem 4 întrebări. În a doua întrebare avem 3 întrebări. Pui un ”da” pentru toate 3?! Eu vă dau scris că 60% nu vor înțelege înțelesul. Votul va fi politic, toți se vor lua după prima întrebare, vor pune ”da” la ambele. Ambele întrebări necesită revizuirea Constituției. În mod normal, ar urma o bătălie în Parlament pentru obținerea unei majorități de 2/3 pentru a modifica Constituția. Dacă modifică Constituția pentru acest referendum, trebuie aplicată și decizia din referendumul cu 300 de parlamentari. Acest referendum îi permite președintelui implicare masivă în campania electorală. Trebuie multă atenție însă, că eu am văzut în spațiul public că toată lumea vorbește de 30% prag, trebuie să vină la vot 5,6 milioane la vot, din cele 18 milioane, dar mai e o condiție de validare 25% din lista electorală tlrebuie să fie voturi valabil exprimate ceea ce înseamn 4.265.000 de voturi, adică o diferență de circa 900.000 de voturi. Dacă PSD merge la referendum, dar la cere oamenilor săi să anuleze buletinul de vot, atunci referendumul cade, pentru că e cerința de 25% de voturi valabil exprimate pentru a trece referendumul.” a declarat Traian Băsescu la B1.TV

Întrebat ce se întâmplă dacă referendumul propus de Klaus Iohannis nu va trece, Traian Băsescu Traian Băsescu a răspuns: ”Sper să nu-l piardă pentru că ar fi cel mai negru vis. Uitați-vă la reversul întrebărilor. Dacă se invalidează referendumul, va veni PSD să zică «ați văzut, poporul nu vrea să interziceți amnistia și grațierea? O dăm mâine prin Ordonanță de Urgență pentru că și povestea cu OUG s-a invalidat». Politic, ar fi un dezastru. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat cele două întrebări pentru referendum:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Foto:B1.ro