Fostul președinte Traian Băsescu trage un semnal de alarmă la adresa guvernării Orban în urma asumării răspunderii pentru Legea bugetului de stat 2020, avertizându-l pe Ludovic Orban că prin decizia de a evita votul bugetului în Parlament prin procedurile normale a încălcat Constituția, creând în acest fel un precedent periculos care acum mai poate fi oprit doar de Curtea Constituțională, lucru care se va întâmpla cel mai probabil în urma sesizării acesteia de către PSD, iar acest lucru nu va face deloc bine nici pe plan extern, respectiv în Uniunea Europeană unde acest lucru va fi văzut ca unul inacceptabil.

„M-am întâlnit, aseară, la o televiziune, între două emisiuni cu Ludovic Orban. I-am spus că va crea un precedent periculos și i-am spus să nu își angajeze răspunderea. Precedentul poate fi oprit de CCR. Angajarea răspunderii pe legea bugetului este neconstituțională total, nu există dubii. Este singura lege despre care Constituția spune că Guvernul o elaborează, iar Parlamentul o aprobă. O asumare înseamnă o aprobare de către Guvern.

Dacă va respinge angajarea răspunderii pe buget, CCR va apăra Constituția. Eu îi înţeleg situaţia dificilă, dar putea folosi un mecanism mai apropiat de cel constituţional, punea în dezbatere proiectul de buget, dacă ieşea şifonat tare, preşedintele nu avea decât să-l întoarcă. Sau mai este un lucru pe care un politician experimentat îl ştie foarte bine, indiferent ce scrie în buget, execuţia bugetară este în pixul premierului. Foarte bine băieţi, aţi spus voi să mutăm nu ştiu unde, dar în execuţie vă dau doar trei la sută din cât aţi votat voi în Parlament şi vin la rectificare şi vă spun de ce nu v-am dat. Execuţia poate regla foarte multe lucruri acolo unde Parlamentul eventual ar face abuzuri. Eu îl înţeleg pe Orban, numai că acest precedent este dincolo de ce poate fi admis şi eu sunt convins că atunci când se va afla în Europa că există o ţară a Uniunii Europene unde nu se dezbate bugetul în Parlament, toate lumea va trage aer în piept. Constituția nu poți să o încalci.

Unde scrie că Guvernul poate accepta amendamente? Doar Parlamentul poate accepta. Va lăsa urme adânci în funcționarea statului. Pentru ce să te faci de râs că nu respecți Constituția. Ciolacu nu a atacat conținutul, ci procedura. Președintele poate promulga bugetul, până se pronunțe CCR”,

a declarat Traian Băsescu la RealitateaTV.

Guvernul Orban și-a asumat, luni, răspunderea în şedinţa comună a camerelor reunite ale Parlamentului pe proiectul legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, precum şi pe modificarea OUG 114/2018.

Comitetul Executiv al PSD a stabilit, luni, să sesizeze la CCR un conflict constituțional de natură juridică între Guvern și Parlament în legătură cu legea bugetului pentru 2020 pe care Executivul și-a asumat răspunderea. De asemenea, PSD va face sesizare de neconstituționalitate și cu privire la proiectul de modificare a OUG 114/2018.