Cercetările în dosarul în care fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, este suspectă pentru fapte care au legatură cu aducerea în țară în 2011 a lui Nicolae Popa, au fost extinse la acuzații de luare de mită, favorizarea făptuitorului și fals în declarații, conform anunțului făcut vineri de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justitie.

Duminică seara, într-o intervenție telefonică, Nicolae Popa a făcut dezvăluiri legate de extradarea sa din Indonezia. Acesta a acuzat implicarea directă a lui Traian Băsescu, Președintele României la momentul extrădării.

Eu cred cu tărie că a venit timpul în care toate abuzurile şi atrocităţile comise de acest sistem toxic să înceteze şi reprezentanţii lui de frunte, cum este doamna Kovesi, pentru început, să plătească pentru toate fărădelegile din ultimii 12-14 ani. Mai cred că, spre deosebire de Codul Penal şi Codul de procedură penală, înţelepciunea populară românească a prevăzut câte un proverb pentru toate situaţiile în care te poţi afla în viaţă: Ce ţie nu-ţi place altuia nu face, Minciuna are picioare scurte, După faptă şi răsplată, Roata se învârte, Cine seamănă vânt culege furtună. Şi ar mai fi ceva, creştineşte se spune că nu este bine să te bucuri de răul altuia. Eu sunt ateu. Sincer, mă aştept şi la alte bucurii referitoare la alte personaje din acest dosar. Implicarea directă a lui Băsescu este o chestiune notorie deja. Toţi cei care au participat atât la comisia rogatorie, care au fost în avionul cu care am fost extrădat, care au participat la «discuţiile informale» cu autorităţile indoneziene, eu cred că ar trebui să răspundă”, a declarat Nicolae Popa la Antena 3.

Răspunsul la acuzațiile lansate de către Nicolae Popa nu a întârziat, Traian Băsescu a susținut că implicarea sa a fost una instituțională, recunoscând că la contactat telefonic pe președintele Indoneziei iar când Laura Kodruța Kovesi a plecat la Jakarta, i-a dat şi o scrisoare din partea sa.

“Aici am văzut deja posturi de televiziune care arată fotografii de la Ambasada Indoneziei cu doamna Kovesi. Eu vă pot spune ce ştiu sigur. În primul rând, problema aducerii în ţară a lui Nicolae Popa nu a fost semnalată de Interpol. Un serviciu partener a informat SRI, un serviciu care activează şi în Indonezia. Ei au întrebat SRI dacă sunt interesaţi şi ei evident că au spus că sunt interesaţi. Imediat am fost informat ca preşedinte. În cele două mandate ale mele am considerat că este un afront adus statului atunci când un om se sustrage unei hotărâri definitive. În afară de cei care erau protejaţi, de cei care primiseră azil politic, acolo n-aveai ce să faci. Pentru cei care erau solitari, eu mereu am cerut instituţiilor statului să-l aducă în ţară.

Eu am vorbit la telefon cu preşedintele Indoneziei şi l-am rugat să trateze cu celeritate aducerea în ţară a domnului Popa. A fost la un moment dat un Summit la care a participat şi preşedintele Indoneziei, iar eu am rugat-o să-i înmâneze o scrisoare din partea mea. Convorbirea cu Kovesi a fost telefonică, iar scrisoarea am trimis-o prin aghiotant. Scrisoarea a plecat sigilată şi nu i-am arătat-o doamnei Kovesi.”, a declarat Traian Băsescu, la România TV. Sursă:capital.ro

Totodată, într-un mesaj postat pe Facebook, Traian Băsescu, a răspuns acuzațiilor lansate de Nicolae Popa la Antena 3. El a menționat că în cazul în care Laura Kodruța Kovesi a apelat la Sebastian Ghiță pentru  finanțarea acțiunii de aducere în țară a lui Nicolae Popa, aceasta a comis o greșeală.

“Nicolae Popa, “să mă ierţi” că am cerut să fii adus în ţară !
Nicolae Popa a ajuns să-şi arate fizicul la televiziunea puşcăriaşului Dan Voiculescu explicând că Preşedintele Băsescu este implicat în aducerea sa din Indonezia ca şi cum ar fi fost o mare vină. Nicolae Popa, ca să nu ai dubii nici tu şi nici susţinătorii tăi, îţi confirm că în 2009 eu am cerut instituţiilor să fii adus în ţară şi m-am implicat la cel mai înalt nivel pentru ca acest lucru să se întâmple .
Curentul mediatic susţinut de Antena 3 şi Abrahami, Chireaci şi alte personaje dubioase vorbitoare pe la toate televiziunile, este să-l jelească pe ticălosul care a înşelat peste 300.000 de români amărâţi furându-le banii şi în acelaşi timp să-i acuze mânioşi pe cei care l-au adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedeapsa şi pentru înfăptuirea justiţiei.
În rest, Domnule Nicolae Popa, s-auzim numai de bine.
PS – Dacă, repet, dacă Laura Codruţa Koveşi a apelat la finanţare de la Sebastian Ghiţă, a greşit.” a scris traian Băsescu pe Facebook.

Nicolae Popa a fost condamnat în 2006 la 15 ani de închisoare pentru fraudă și delapidare în legatura cu colapsul din 2000 al Fondului Național de Investiții cu un prejudiciu estimat la 1,2 milioane de euro adus unui număr de aproximativ 130.000 de investitori. Condamnarea este definitivă și fără drept de apel. Fugit din țară din in anul 2000, Popa a fost arestat pe 1 decembrie 2009 în  Indonezia și extrădat în România pe 21 aprilie 2011. În lipsa unui acord de extrădare între București și Jakarta, a fost necesară aplicarea unei proceduri speciale, pentru care a trebuit să-și dea acordul însuși președintele Indoneziei.

Foto:evz.ro