Fostul președinte al României, Traian Băsescu, susține, în contextul anunțului făcut de agenția de rating Standard & Poor’s,  prin care ratingul de țară al României a fost revizuit de la stabil la negativ, că o parte din vina scăderii ratingului aparține premierului Ludovic Orban și a ministrului de Finanțe, Florin Cîțu.

Traian Băsescu a declarat, miercuri, la România TV că din cauza declarațiilor celor doi perspectiva ratingului a fost revizuită de Standard & Poor’s.

„Avem un ministru de Finanțe care vorbește fără să știe ce spune. Din cauza asta s-a schimbat perspectiva de rating. Când vorbește fără să se gândească la ce spune, culegi efectele. Sunt doi oameni care trebuie să fie atenți: ministrul de Finanțe și premierul. Când spune că deficitul va fi de peste 4%, nu 3%, fără să încerce să îl diminueze, asta se întâmplă. Dacă va mai face declarații, vom ajunge la junk și nu vom avea nici investiții străine. Ne vom împrumuta la dobânzi tot mai mari și pe termene tot mai scurt”,

a declarat Traian Băsescu la România TV.

Agenția de rating Standard & Poor’s a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ, menținând actualele ratinguri – BBB-/A-3. În condițiile în care Guvernul a majorat țintele de deficit bugetar pentru 2019 și 2020 la 4,3% și, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% și 3,0%, agenția de rating Standard & Poor’s apreciază că există motive pentru a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022, prin perspectiva creșterilor de pensii prevăzute pentru următoarea perioadă.

Într-un comunicat al social-democraților, aceștia susțin că scăderea ratingului de țară de către Standard & Poor’s reprezintă un „cartonaș roșu” pentru ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Foto:Agerpres