Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale din luna noiembrie, a declarat joi că este nevoie de modificări în Constituție. Potrivit prezidențiabilului PMP, Constituția României este copiată după cea a Franței doar că a fost copiată cu greșeli de logică constitițională. Acesta a exemplificat prin faptul că șeful statului poate numi premierul, dar nu îl poate demite.

„Constituția noastră are mai multe bube. E incoerentă. Ea a fost copiată după cea franceză, dar a fost copiată cu greșeli de logică constituțională. De exemplu, președintele nu poate dizolva Parlamentul din proprie inițiativă. Procedura de suspendare a președinteului. Apoi președintele numește premierul, dar nu se poate descotorosi de el. Legat de modul în care diferiții președinți, cum au umplut acest rol diferiții președinți, pentru că lasă loc Constituția de stiluri diferite de a umple această funcție. Și l-am avut pe Traian Băsescu foarte activ, Klaus Iohannis pasiv în ceea ce privește rolul lui. Chiar și așa cum e Constituția asta, ea dă o serie de pârghii pe care le poate folosi președintele. Schimbarea Constituției e absolut fundamentală. Suntem abonați la crize recurente. Cred că e necesară o dezbatere despre Constituție, despre aceste schimbări fundamentale pe care le propun și de ce nu? Ar trebuie să discutăm și despre republică și monarhie, legat de ce s-a întâmplat în 47 dacă românii își doresc sau nu o schimbare. Eu vreau să știu unde stăm. Eu nu vreau să forțez lucrul acesta. E vorba de o discuție principială, nu de cutare sau cutare pretendent”,

a declarat Theodor Paleologu, la emisiunea “Gândurile lui Cristoiu“.

Întrebat cum va gestiona Guvernul, în cazul în care va câștiga prezidențialele, Theodor Paleologu a precizat:
Eu cred că e un atuu faptul că nu sunt șef de partid și nu mă susține un partid mare. Nu e bine să avem în România un președinte care este și șef de partid. Președintele e bine să se situeze cu adevărat deasupra partidelor, așa cum scrie Constituția. Evident că îmi doresc o coaliție largă de drepta din care PMP să facă parte“.
Potrivit acestuia, pentru că președintele nu poate schimba Constituția, după alegerile parlamentare din 2020, trebuie o largă majoritate cu susținerea guvernului, iar forțele politice să dorească modificarea Constituției.
„Eu cred că există o dorință foarte puternică în țara noastră de schimbare a Constituției, pentru că foarte multă lume își dă seama că această Constituție produce crize care sunt extrem de păguboase pentru țara românească“,
a completat Paleologu.
Foto:digi24