Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, duminică, că un singur parlamentar din ALDE va lipsi, luni, la votul de încredere al Guvernului Orban din Parlament. Tăriceanu s-a declarat încrezător în șansele premierului desemnat de a trece Guvernul propus, însă președintele ALDE susține că Ludovic Orban trebuie să ofere explicații cu privire la decizia de a nu înlocui cei trei miniștri avizați negativ în Comisiile de specialitate.

„Am făcut o mobilizare a tuturor şi toţi colegii mei senatori şi deputaţi sunt în aşteptarea acestui moment. Vom avea o singură absenţă, este vorba de colegul nostru, deputatul de Vaslui, care nu va putea fi prezent, deoarece a suferit o intervenţie medicală, o intervenţie chirurgicală, dar, în rest, nu vor fi absenţe şi estimez că mâine sunt şanse foarte bune pentru ca să se producă învestirea Guvernului Orban. Cred că această perioadă de criză prelungită prin existenţa unei formule, hai să-i spunem interimare, cu toate că Guvernul acesta n-are postura de Guvern interimar, ci este un Guvern demisionar, care are posibilităţi foarte reduse de a administra treburile ţării, el poate să ia numai decizii curente, nu poate să ia decizii majore, trebuie să se încheie cât mai rapid, pentru a avea un Guvern cu deplină legitimitate politică, în aşa fel încât să poată lua măsurile de reformă necesare şi pentru restabilirea, mai cu seamnă, a macro echilibrelor economice”,

a spus Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, Tăriceanu susține că principala prioritate pentru Guvernul Orban, în cazul în care va fi validat în Parlament, este rectificarea bugetară:  „Cel mai rapid este o rectificare bugetară realistă, care să ţină cont de situaţia reală a încasărilor şi cheltuielilor la buget, în aşa fel încât construcţia bugetară pe anul viitor să nu mai fie una bazată pe cifre care nu au legătură cu realitate economică şi cu realitate bugetului“.

Parlamentarii se întrunesc luni, de la ora 14:00, în şedinţă comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susţine că le are, deși parlamentarii PSD nu vor fi prezenți în sala de ședință, iar Victor Ponta, președintele Pro România, a anunțat că parlamentarii grupării nu vor vota dacă Ludovic Orban nu va înlocui cei trei miniștri desemnați avizați negativ în Comisii.

Foto:Mediafax