Invitat într-un studio de televiziune, senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat că, din punctul lui de vedere, ALDE dintr-un partid anti-sistem a ajuns „un partid preluat de sistem” în urma alianței cu PRO ROMÂNIA. De asemenea, senatorul Zamfir a ținut să precizeze faptul că este și va rămâne un liberal care nu are de gând să părăsească ALDE „la prima adiere” și se va bate în continuare cu toate armele pentru ca să nu se întâmple această alianță cu PRO ROMÂNIA. Însă dacă va pierde această luptă își va reconsidera poziția și va pleca din partid, a declarat Daniel Zamfir la antena3.

Deputatul ALDE Marian Cucşa, în calitate de membru fondator al ALDE Timiş, ca deputat şi preşedinte de filială și în calitate de vicepreşedinte ALDE, declara că a adresat numeroase întrebări în forurile de conducere ale partidului şi nu a primit răspunsuri, fiind de părere că deciziile ALDE din ultima perioadă, „luate de 4-5 persoane şi aduse doar spre validare forurilor de conducere, sunt unele total greşite şi lipsite de respect faţă de colegi. Ele s-au născut peste noapte, fără o analiză şi o proiecţie despre ce înseamnă viitorul liberalismului în România”.

„Am fost printre primii care au cerut ca ALDE să iasă de la guvernare, de lângă PSD, pentru a avea candidat propriu la prezidenţiale – în persoana domnului Tăriceanu, şi de a merge mai departe pe picioarele noastre spre redefinirea ALDE ca partid liberal! Acum suntem în situaţia în care am ieşit de la guvernare, nu avem candidat, susţinem un independent la alegerile prezidenţiale (decizie luată fără o analiză internă, dacă există posibilitatea <creşterii> unui alt candidat din rândurile membrilor ALDE, în perspectiva dezvoltării partidului), am făcut o alianţă electorală cu Pro România şi urmează o alianţă politică şi probabil fuziunea (lucruri aflate de pe Facebook, de pe pagina domnului Tăriceanu)”,

mai scrie Marian Cucşa pe Facebook, unde lansează şi un apel la colegii de partid: „să avem curajul să fim noi înşine! Să spunem ce gândim, să avem conştiinţă de sine şi să ne implicăm acum pentru viitorul copiilor noştri, nu doar pentru viitorul imediat!”.

ALDE a decis, la începutul săptămânii trecute, ieșirea de la guvernare și încheierea unei alianțe cu formațiunea lui Victor Ponta – Pro România – în vederea susținerii candidaturii independente a lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019.