În plină campanie electorală, politicienii români fac o mulțime de declarații prin care speră să atragă capital electoral și simpatie din partea cetățenilor. Recent, pe fondul scandalului în care este implicat Augustin Lazăr, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Digi24, că fiul disidentului politic Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, i-a fost student și că îi împărtășise „cu mare frică” tragedia prin care trecea familia sa.

„Știam de tragedia lui Gheorghe Ursu. Întâmplarea face, de exemplu, că băiatul disidentului Gheorghe Ursu care a murit în închisoare – știți toată istoria – mi-a fost chiar student și la vremea respectivă, subiectul acesta a venit să ni-l împărtășească, mie și încă unui coleg de-al meu, cu mare frică, pentru că era… se temea că acest lucru ar putea să aibă consecințe asupra lui, urmă să-și pregătească examenul de diplomă…”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.

Conform Digi 24, într-o reacție la declarația făcută de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Ursu neagă că l-a cunoscut personal pe președintele Senatului și cataloghează informațiile oferite de acesta drept false, declarând că „este evident că domnul Tăriceanu a compus această dezinformare cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică. El dorește să se asocieze în acest mod abject cu cauza și memoria unui disident”.

„Nu l-am cunoscut niciodată personal pe domnul Călin Popescu Tăriceanu.
Nu mi-a fost profesor sau asistent la facultate sau în vreun alt cadru.
Înțeleg că domnul Călin Popescu Tăriceanu a fost cadru didactic la Facultatea de Construcții. Eu nu am urmat această facultate, ci pe cea de Automatizări și Calculatoare, la Institulul Politehnic București.
La momentul uciderii tatălui meu de către Securitate, în închisoare, eu nu mai erau student de doi ani. Am terminat facultatea în anul 1983, deci nu avea cum să-mi fie teamă că acest lucru ar putea să aibă consecințe, pentru că ar fi  urmat să-mi pregătesc examenul de diplomă.
Deci, nu cred că mai e nevoie să menționez că aceste afirmații ale politicianului Călin Popescu Tăriceanu sunt în întregime false” se arată în email-ul trimis de Andrei Ursu, Digi 24.
În urma criticilor venite din partea fiului disidentului Gheorghe Ursu, Călin Popescu Tăriceanu, recunoaște că nu s-a cunoscut personal cu Andrei Ursu dar este de părere că nu merita critici atât de dure din partea lui Andrei Ursu.
“Încă o dată, îmi prezint scuzele cele mai sincere pentru această eroare umană. O eroare care nu merită, cred eu, reproșuri atât de tăioase din partea dvs. Vă reamintesc că am fost printre primii care au cerut demisia procurorului Augustin Lazăr tocmai pentru că am considerat că un om angrenat în prigonirea opozanților regimului comunist, precum a fost și tatăl dvs., nu își are locul într-o funcție publică de asemenea nivel. Am refuzat, din același motiv, să merg la discuțiile cu președintele României de la Cotroceni.” se arată în scrisoarea prin care Tăriceanu recunoaște că a mințit în legătură cu fiul lui Gheorghe Ursu.
Recent, deputatul Silviu Vexler, a reacționat la o altă gafă venită din partea unui politician român care a ales, pentru impact, să se lege de un alt subiect sensibil din istorie.