Social-democrații, aflați în opoziție, fac un bilanț dur al primei luni de guvernare liberală, în care amintesc de cursul ridicat al euro, creșterea nivelului de îndatorare a României, creșterea deficitului, precum și „tăierile” finanțării a mai multor programe sociale printre care se numără „Tomate românești”, „Prima casă”, „Casa de Comerț Unirea” și „Start-up Nation”.

“Ne-au acuzat în fiecare an că vom depăși ținta de deficit de 3%. Nu am depășit-o niciodată. Ei însă au ajuns la 4,4% după prima rectificare bugetară și anunță 3,5% pentru anul viitor.
Ne-au acuzat că ne împrumutăm prea mult și la dobânzi prea mari. Ei se împrumută acum la valori duble și cu dobânzi mai mari decât în guvernarea #PSD. 8 miliarde de lei împrumutați doar în noiembrie!
Ne-au acuzat de devalorizarea monedei naționale în raport cu euro. De la venirea lor la guvernare, cursul valutar atinge record după record. Se anunță 5 lei pentru 1 euro până la finalul anului. În noiembrie, BNR a cheltuit 1,2 mld. euro pentru a apăra leul de declarațiile catastrofice ale noului ministru al Finanțelor.
Au desființat Programul <<Prima casă>> (<<O casă, o familie>>) și Casa de comerț <<Unirea>>. Urmează să fie tăiate de pe listă Programul <<Tomate românești>> și <<Start-up Nation>>.
Au redus bugetul pentru extinderea sistemului de irigații, au tăiat de la autostrăzi și de la educație, dar au majorat bugetul de pensii speciale pentru lucrătorii din serviciile secrete.
Acesta este bilanțul primei luni de guvernare PNL. Mai sunt încă 11!”,

au scris social-democratii pe pagina de Facebook.

PSD a depus luni la Senat o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Intitulat “Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE”, textul moţiunii cuprinde numeroase reproşuri la adresa ministrului şi a guvernului PNL, începând cu acuzaţia că, prin declaraţii alarmiste, a generat probuşirea cursului leu-euro.