Procurorii DIICOT Alba au decis, vineri, trimiterea în judecată a patronilor grupului de firme Filadelfia din Bistrița, care dețin Tabita Tour, fiind acuzaţi de trafic de minori şi evaziune fiscală. Tabita Tour este cel mai cunoscut transportator din Spania. Dosarul va fi judecat de magistrații de la Tribunalul Alba, potrivit evz.ro.

Asociații grupului de firme Filadelfia Ioan Eugen Sighiartău, Gavril Sighiartău, Gelu Petrică Sighiartău, Gavril Sighiartău jr., Tabita Mihaela Ani, Leia Eugenia Coman şi Ionela Cristina Sighiartău au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Alba, pentru constituire de grup infracțional organizat.

După 6 ani de cercetări, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, în data de 2 iulie, și urmează să fie verificat în camera preliminară.

Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Direcția Generală Juridică s-au constituit părți civile în acest proces. Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL și Plus Filadelfia Autoservice, firme care fac parte din grupul Filadelfia, sunt părți responsabile civilmente.

Primele cercetări în acest dosar au început în anul 2013, când procurorii DIICOT Alba au descins la Bistrița și au efectuat o serie de percheziții la sediul firmei de transport bistriţene Filadelfia, dar şi la domiciliile administratorilor acesteia, Gavril Sighiartău şi Ioan Eugen Sighiartău.

Scandalul a izbucnit însă șapte luni mai devreme, în martie 2013, când directorul de vânzări pe zona sud a societăţii Tabita Tour, care face parte din grupul Filadelfia, Romulus Dumitrescu, din Vâlcea, a fost arestat preventiv la propunerea DIICOT Alba Iulia pentru trafic de minori.

Reamintim că DIICOT Alba a solicitat în 2013 şi 2016 arestarea inculpaţilor Ioan Eugen Sighiartău, Gavril Sighiartău, dar în ambele cazuri cererile au fost respinse de către magistrații Tribunalului Alba.

Filadelfia este un grup bistrițean de firme deținut de familia Sighiartău cu activități în domeniile transport rutier de persoane, intern și internațional (Tabita Tour), turism (Filadelfia Turism), asigurări (DirektAsig), transport de marfă (Filadelfia Marfă) și construcții (Filadelfia Construcții).

Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, Tabita Tour a finalizat anul trecut cu afaceri de 72,4 milioane de lei (15 ­mi­lioane de euro), în creștere cu 7% față de anul anterior, iar la Filadelfia Group în 2018 cifra de afaceri a fost de 44 milioane euro, potrivit ziarulromanesc.es

Robert-Ionatan Sighiartău este un deputat român al Partidului Național Liberal, ales în 2016. Este membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci și este nepotul lui Gavrilă Sigartău, acționar principal la Philadelphia Grup, restul bordului director fiind verișorii deputatului PNL. Familia Sigartău extinsă este implicată în tot comerțul din sectorul auto din Bistrița.

Robert  Sighiartău a fost șeful campaniei câștigătoare a PNL pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, primele alegeri câștigate de PNL din istoria postdecembristă.

A coordonat organizarea unor evenimente importante pentru activitatea internă și internațională a Partidului Național Liberal.

Foto: notabn.ro