Peste 2.800 de cazuri de minori dispăruţi au fost sesizate în prima parte a anului 2019, precizează Poliţia Română, la solicitarea MEDIAFAX. Pe site-ul Poliţiei figurează însă 17 cazuri de copii dispăruţi, întrucât doar atâtea au acordul familiei privind mediatizarea.

În 2019, în România, au fost sesizate 2.824 de cazuri de minori dispăruţi, fiind soluţionate 2.954 de astfel de cazuri. Cifrele prezentate, subliniază reprezentanţii Poliţiei Române, reprezintă numărul dispariţiilor, nu al dispăruţilor, deoarece o persoană poate fi semnalată dispărută de mai multe ori într-un interval de timp.

„Astfel, după clarificarea situaţiei, dacă se revine cu o nouă sesizare, aceasta va fi înregistrată ca o nouă dispariţie”

transmite Poliţia Română, la solicitarea MEDIAFAX.

La data de 1 august 2019, la nivel naţional, poliţiştii efectuau cercetări pentru găsirea a 480 de cazuri de minori dispăruţi.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, care prevede posibilitatea utilizării unor mijloace şi metode de localizare pentru găsirea unei persoane dispărute aflată într-o situaţie de vulnerabilitate.

Potrivit unui comunicat al MAI, prin acest proiect se vor aduce o serie de modificări esenţiale pentru a îmbunătăţi modul în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informaţii că sunt în pericol iminent.

De asemenea, MAI anunţă că va înfiinţa un serviciu special pentru găsirea copiilor, astfel că se va introduce sistemul telefonic call-center „Dispariţie minor”, care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, şi declanşarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliţie competente în cauză.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în ședința de Guvern care va avea loc luni, ora 14:00, la Palatul Victoria.