Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc joi dimineaţa, în şedinţă comună, pentru citirea moţiunii de cenzură, care va fi dezbătută şi votată săptămâna viitoare, pe 10 octombrie.

„Avem moţiunea citită mâine şi discutată şi votată joia viitoare, pe 10 octombrie”,

a anunţat miercuri liderul grupului PRO România, Victor Ponta, după şedinţa Birourilor permanente reunite, conform Agerpres.

Moţiunea de cenzură intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost depusă marţi de Opoziţie.

Miercuri a avut loc o şedinţă de plen comun al Parlamentului în care ar fi trebuit să se citească moţiunea, dezbaterea şi votul fiind programate iniţial pentru sâmbătă. Însă, şedinţa de plen a fost suspendată ca urmare a respingerii, prin vot, a programului de lucru şi a ordinii de zi. În aceste condiţii, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor s-au reunit, din nou, pentru a doua oară în aceeaşi zi, şi au stabilit un alt calendar al moţiunii de cenzură.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri seară că Opoziţia a demonstrat în plenul Parlamentului că are majoritate, arătând că moţiunea de cenzură are, în prezent, peste 80% şanse să treacă.

“Din 1990, în 30 de ani de parlamentarism, indiferent cine a fost la putere sau ce premier sau preşedinte al partidului majoritar a existat, niciunul nu a programat moţiunea sâmbăta sau duminica. (…) Astăzi, Opoziţia a demonstrat că are majoritatea, în nişte condiţii foarte dificile, în care am jucat pe teren advers, preşedinte de şedinţă care a refuzat sistematic să supună la vot propunerea decentă de modificare a calendarului şi până la urmă la un vot care a fost dat pe un program de lucru care până la urmă nici măcar nu era programul moţiunii, ci programul de lucru pe ziua de astăzi. (…) PSD şi-a pierdut majoritatea în Parlament. (…) Pe lângă cei 237 de semnatari noi, avem multe voturi externe semnatarilor moţiunii. În momentul de faţă, după opinia mea, dacă mă întrebaţi care sunt şansele moţiunii, sunt peste 80% ca să reuşească”

a afirmat Orban la Realitatea Tv, conform agrepres.ro.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că „matematic”  majoritatea deținută de PSD în Parlament a fost pierdută, prin faptul că nu a fost aprobată ordinea de zi a şedinţei în care era programată citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Documentul are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi favorabile.

UPDATE: Citirea moțiunii de cenzură s-a făcut în fața unei săli aproape goale, din cei 465 de parlamentari, la deschiderea ședinței au fost prezenți 128 și între timp o parte au mai plecat din sală.