Plenul Senatului a fost suspendat, luni, din lipsă de cvorum, după ce senatorii  social-democrați au părăsit sala după ce mai multe legi au fost respinse.  Ion Popa, senator ALDE, susține că PSD a fost incapabil să își mobilizeze senatorii, în plenul de luni, pentru a putea trece mai multe legi organice inițiate chiar de ei, iar acest fapt arată „preambulul moțiunii de cenzură de joi“.

„Preambulul moțiunii de cenzură de joi s-a petrecut la Senat!
În ședința de plen a Senatului de astăzi, PSD a fost incapabil să își mobilizeze senatorii pentru a putea trece mai multe legi organice, unele inițiate chiar de către guvernul PSD. Asta în condițiile în care ar fi trebuit să aibă o majoritate care să le permită să treacă toate proiectele inițiate de ei.
O veche vorbă spune că <<atunci când semeni vânt, culegi furtună>>. Așa și povestea PSD-ului de la Senat. După ce au pus umăr lângă umăr să destructureze ALDE, oamenii dnei Dăncilă s-au trezit în fața unei situații ridicole. În loc de majoritate s-au trezit cu o demobilizare completă.
Ședința de plen de la Senat de azi este un semnal că moțiunea de cenzură de joi va trece. Dacă astăzi cei din PSD au suspendat ședința la Senat de teamă să nu iasă lucrurile mai rău decât erau, joi nu vor putea să mai suspende nicio ședință, iar dna Dăncilă trebuie să se supună votului parlamentar.
Conducerea PSD din jurul dnei Dăncilă credea că după ce au momit câțiva senatori de la ALDE vor avea majoritate. Ei bine, s-a dovedit că fără senatorii ALDE, care azi au votat împotrivă, PSD nu mai deține majoritatea.
AMR trei zile până la moțiunea împotriva guvernului Dăncilă!”,

a scris senatorul ALDE pe pagina de Facebook.

Tot luni, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE lucrează în acest moment la un set de condiţii legate de votul pentru un viitor guvern, respectiv susţinerea unui candidat al PNL pentru funcţia de prim-ministru. Tăriceanu a mai declarat că are îndoieli cu privire la viabilitatea ideii lansate de Victor Ponta cu privire la o majoritate a stângii. Tăriceanu susține că preşedintele Iohannis nu va mai desemna pentru a patra oară un premier din partea PSD-ului.

„Pot să cred că joi seară, la o oră după moţiunea de cenzură, o să fac o propunere oficială către toţi foştii mei colegi de la PSD să refacem o majoritate, cu ALDE, fără Dăncilă sau Fifor“,

a declarat Victor Ponta, luni, în Parlament.

Foto: INQUAM PHOTOS – Octav Ganea