Victor Ponta, președintele Pro România, a declarat luni la Parlament că parlamentarii grupării au semnat moțiunea de cenzură încă de sâmbătă, iar în ziua votului vor vota „la vedere”. Ponta a declarat că și-ar fi dorit să nu se ajungă la moțiune de cenzură, potrivit declarațiilor acestuia premierul Dăncilă i-ar fi promis, în luna august, un Guvern restructurat. Totodată, Ponta s-a declarat dezamăgit de faptul că Dăncilă nu a venit în Parlament pentru votul de încredere și, „a şi fugit din ţară acum, nu ştiu pe unde e, peste ocean. Cu toată lumea am văzut că a fugit“, a comentat liderul Pro România vizita în SUA a premierului.

„Am semnat deja, am depus de săptămâna trecută semnăturile şi am spus foarte clar că o votăm. Nu ştiu cine avea dubii, poate eventual foşti colegi de la PSD. Am aşteptat ca doamna Dăncilă să vină în Parlament, eu nu aş fi vrut să avem o moţiune de cenzură, aş fi vrut să avem un Guvern restructurat, aşa mi-a promis mie doamna Dăncilă în luna august. Din păcate, nu a venit, a şi fugit din ţară acum, nu ştiu pe unde e, peste ocean. Cu toată lumea am văzut că a fugit. Nu a fugit singură, a fugit cu Teodorovici, cu Pintea, cu Fifor, cu toată lumea. (…) Neavând Guvern practic, ştiţi că şi azi când vorbim nu avem ministrul de Interne. În fiecare zi auzim de o nouă nenorocire, de o nouă crimă, de o nouă problemă legată de siguranţă şi noi nu avem ministru de Interne pentru că doamna Dăncilă e plecată. Nu avem ministru al Educaţiei, nu avem ministru al Energiei, nu avem ministru al Mediului”,

a afirmat, potrivit Agerpres, Victor Ponta, la Parlament.

Potrivit declarațiilor făcute de Ponta luni, grupul Pro Europa, după ce 10 deputați ALDE s-au afiliat grupului, numără 36 de membri cu perspectiva ca încă 4 deputați să se afilieze grupului. Acesta este de părere că nu vor fi probleme cu moțiunea din partea Pro România și este convins că nici din partea PNL sau USR, însă atrăgea atenția asupra „partidulului domnului Băsescu“.

Avertismentul liderului Pro România vine în contextul în care, luni, președintele PMP Eugen Tomac a declarat că toţi senatorii şi deputaţii PMP au semnat moţiunea de cenzură dar susținerea pentru un viitor guvern este condiţionată de înfiinţarea unui minister pentru Relaţia cu Republica Moldova.

„Am discutat şi cu domnul preşedinte Orban (PNL – n.r.) şi cu ceilalţi lideri de partid, legat de moţiune. Moţiunea intră în linie dreaptă. Toţi parlamentarii, senatorii şi deputaţii PMP, au semnat moţiunea, susţinem că este momentul potrivit ca România să aibă un nou guvern, un nou prim-ministru, fie el şi pentru un an de zile doar, într-un guvern provizoriu până la alegerile generale care vor avea loc anul viitor, alegerile parlamentare, iar condiţia ca PMP să participe la o eventuală majoritate guvernamentală, într-un eventual Cabinet, este ca statul român în acord cu Rezoluţia adoptată de Parlamentul European (Rezoluţia PE din 19 septembrie 2019 referitoare la importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei – n.r.) să aibă curajul să înfiinţeze un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova. Credem că avem suficientă expertiză şi ne dorim ca guvernele viitoare ale României să nu mai aibă reţineri în a aborda cu mai mult curaj această chestiune ce ţine de interesul naţional al României”,

a precizat Eugen Tomac, într-o conferinţă de presă, la sediul PMP, conform Agerpres.ro.

În condițiile în care principalele forțe de opoziție au semnat pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, la reuniunea BEX al PNL de luni, președintele PNL, Ludovic Orban, le-a transmis colegilor că moțiunea de cenzură va fi depusă pe 30 septembrie, iar dacă ALDE votează pentru demers, atunci moţiunea va trece.

Foto:Mediafax