Vineri, președintele PSD Viorica Dăncilă a anunțat că a propus tuturor partidelor politice un pact pentru bunăstarea românilor. Potrivit premierului, prin asumarea de către partidele politice a pactului propus de PSD se dorește ca cetățenii să primească o minimă asigurare scrisă din partea întregii clase politice că nu li se vor tăia salariile și pensiile, așa cum s-a făcut în guvernarea 2010-2012.

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, susține că social-democrații au secătuit trei ani de zile România și au pactul lor propriu pentru bunăstarea pilelor politice și beizadelelor. Turcan o invită pe Viorica Dăncilă să vină la vot în Parlament, acolo unde va primi cel mai clar și usturător răspuns: să plece acasă!

„Ei au semnat deja un pact pentru bunăstarea clientelei politice, a pilelor și beizadelelor. Nicio măsură a guvernului Dăncilă nu a fost țintită pe fond pentru bunăstarea românilor.
Ei au urmărit doar profit electoral, împărțirea banilor clientelar și supraviețuirea la cote de avarie a României. Atât.
E o sfidare fără margini pentru orice om de bun-simț din țara asta care a văzut ani la rând cum agenda guvernamentală a fost acaparată de persoane cu probleme penale, cum decizii una după alta au fost împotriva românilor.”,

a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Pactul pentru bunăstarea românilor propus de Viorica Dăncilă a avut parte de o reacție negativă  și din partea președintelui PMP, Eugen Tomac. Acesta susţine că singurul pact la care ar putea adera „cu toată convingerea” ar fi unul referitor la plecarea actualului Guvern, deoarece consideră că PSD „şi-a atins limitele”, iar un partid care nu mai poate răspunde aşteptărilor cetăţenilor trebuie să treacă în Opoziţie.

„Bunăstare înseamnă să avem autostrăzi şi linii de cale ferată moderne, bunăstare înseamnă să avem spitale în care oamenii intră cu încredere şi ies trataţi, nu cu mai multe boli, aşa cum se întâmplă de ani buni încoace, indiferent de guvernare. Asta vor românii, asta susţinem şi noi”,

a declarat, potrivit Agerpres, președintele PMP, Eugen Tomac.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri seară că educaţia este unul dintre principalele resorturi ce pot contribui la schimbarea în bine a României. În aceste condiții, liderul maghiar pledează pentru „un consens, un pact naţional pe învăţământ”.

„Ar trebui un consens, ar trebui un pact naţional pe învăţământ (…) Hai să ne înţelegem şi nu ne atingem de acest sistem zece ani de zile, să vedem ce roade va da aduci. Bătălia politică putem să o dăm în alte domenii, în alte zone, în alte segmente, dar educaţia trebuie să o scoatem din această luptă permanentă şi din această aşa-zisă reformă. Eu cred că educaţia poate schimba România, fără a reforma sistemul de învăţământ nu vom schimba prea mult”,

a declarat Kelemen Hunor.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a fost chestionat vineri seară, la Digi 24, ce părere are despre „Pactul naţional pentru bunăstarea românilor” anunțat de Viorica Dăncilă şi a răspuns că este vorba despre „Un gest politic”.

În condițiile în care social-democrații au rămas singuri la guvernare după ce ALDE a decis să părăsească coaliția iar în Parlament, chiar dacă PSD a reușit să își impună candidatul la șefia Senatului, majoritatea este incertă, partidele din Opoziție sunt optimiste în privința trecerii unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului.

După alegerile europarlamentare, președintele Klaus Iohannis a propus Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, pact semnat de către PNL, USR, Pro România, PMP și UDMR.

Recent, Alianța USR-PLUS a propus un alt pact politic. Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței, au propus partidelor semnarea unui pact pentru alegeri anticipate în data de 6 iunie 2020, odată cu alegerile locale.

Foto:stirileprotv.ro