După ce Rovana Plumb, propunerea României pentru funcția de comisar european, a primit un vot negativ, joi, în Comisia juridică a Parlamentului European, preşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Marcel Ciolacu, a declarat că PSD are mai multe variante pentru înlocuirea Rovanei Plumb în funcţia de comisar european.

„Ştiţi la fel de bine ca şi mine că Partidul Social Democrat are, nu o variantă, ci 10 variante pentru comisar”

a declarat Marcel Ciolacu.

În contextul votului negativ primit de Rovana Plumb, liderul USR, Dan Barna, i-a solicitat președintelui Iohannis, ca în virtutea prerogativelor pe care le are, să se implice în nominalizarea unui nou comisar european. În mesajul său, liderul USR  este de părere că respingerea Rovanei Plumb este o rușine pentru Guvernul României.

„Îi cer și președintelui Klaus Iohannis ca, în virtutea prerogativelor pe care le are, să se implice în nominalizarea unui nou comisar din partea României. Nu o putem lăsa pe Viorica Dăncilă să facă greșeală după greșeală pentru că suntem în campanie electorală. Trebuie să găsim împreună un comisar care să fie cinstit și competent și care să reprezinte, și pentru România și pentru Comisie, un câștig. E în joc reputația României!”,

a declarat Dan Barna.

Președintele PMP, Eugen Tomac, într-un mesaj publicat pe Facebook susține că și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, este răspunzătoare pentru votul negativ primit joi de Rovana Plumb în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcția de comisar european.

„Am spus de la început că Rovana Plumb este un candidat vulnerabil pentru funcția de comisar european. Doar <<neconflictuala>> marionetă prim-ministru nu a înțeles că nu poate exporta chiar orice din PSD la Bruxelles. Verdictul este clar: fără Rovana în Comisia Europeană, lucru care trebuie reproșat și doamnei preşedinte Ursula von der Leyen, care a acceptat să o trimită în PE, știind că există acest risc. În mod similar, consider că toți candidații pentru Comisia Europeană, cu vulnerabilități la pachet, propuși de state precum Franța sau Belgia, trebuie înlocuiți, pentru credibilitatea UE.”,

a scris Tomac pe Facebook.

Rovana Plumb a fost respinsă, joi, în Comisia juridică a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european. În urma votului, Rovana Plumb a fost respinsă cu 15 voturi din totalul de 24.