Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut joi la Parlament, declarații pe marginea subiectului excluderii Alde România din familia ALDE Europa. Reacția președintelui Tăriceanu vine în contextul în care,  liderului deputaților ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a declarat că procedurile pentru excluderea românilor din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa au început la finalul lunii trecute.

În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu,  Guy Verhofstadt se folosește de subiectul excluderii ALDE România pentru propria campanie electorală, amintind că excluderea unui partid ține de  Consiliului ALDE Europa și nu de grupul parlamentar.

„Domnul Verhofstadt cred că ştie foarte bine cum ştiu şi eu şi anume că în momentul în care emiţi anumite păreri, ele trebuie să fie fundamentate, ele trebuie să se refere la nişte elemente precise. Când vorbeşte despre statul de drept sau ameninţările la adresa statului de drept în România, trebuie să facă nişte referiri concrete, aşa cum şi ceilalţi lideri europeni văd că evită să facă. Altfel acest subiect nu este de resortul grupului parlamentar, este de resortul Consiliului ALDE care va avea prima şedinţă de abia la sfârşitul lunii iunie, iar până atunci subiectul este folosit, probabil, de Verhofstadt în scopuri electorale pentru că toţi sunt în campanie electorală şi are nevoie de un subiect, poate pentru propriul electorat”, a afirmat, conform Mediafax, Călin Popescu Tăriceanu.

Tema exluderii partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu din ALDE Europa, a mai fost abordată în Consiliul ALDE Europa în luna noiembrie a anului trecut, la Madrid, apoi la Berlin, la începutul lunii februarie a acestui an.

Motivul pentru care ALDE Europa vrea să excludă partidul ALDE România ține de presupusa nerespectare a promisiunilor făcute de liderul Călin Popescu Tăriceanu, prin care, ALDE România să nu sprijine schimbări în domeniul Justiției contrare recomandărilor Comisiei de la Veneția.

FOTO: INQUAM PHOTOS – Octav Ganea