Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan încearcă să explice de ce Klaus Iohannis „fuge” de orice dezbatere electorală televizată, folosindu-se pentru asta de o înșiruire de jigniri fără precedent la adresa contracandidatului PSD, Viorica Dăncilă, pe care o consideră un candidat ilegitim, care nu contează și care este sub rangul candidatului Klaus Iohannis, pentru ca acesta să fie „nevoit” să intre într-o dezbatere electorală, normală de altfel în orice democrație.

„Este foarte bine că președintele României nu participă la o dezbatere electorală cu Dăncilă. Iată argumentele:

Unu: A participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă ar însemna să o legitimezi, să o iei în calcul, să-i spui că ea chiar contează. Dar doamna în cauză este o fraudă la adresa posturii de candidat la Președinția României. Este o jignire la adresa românilor care învață limba română și se bazează pe competență pentru a ocupa un post”.

Al doilea argument pe care îl folosește Rareș Bogdan pentru a motiva de ce această dezbatere nu va avea loc este invocarea unei anume „toxicităţi” a mesajelor pe care PSD le-ar putea folosi în dauna imaginii candidatului Klaus Iohannis, care în toată perioada campaniei electorale a încercat să își protejeze imaginea de candidat al schimbării atât prin slogan, cât și prin mesajele transmise, deși este președintele în exercițiu care candidează pentru un al doilea mandat.

„Doi: Stilul candidaților PSD de a transmite mesajele atunci când se află într-o confruntare este extrem de toxic. Ei invocă pe post de argumente minciuni sfruntate. Este o tactică intenționată, menită să atragă adversarul în capcana de a demonta minciunile, în loc să-și prezinte viziunea. Consultanții care au sfătuit-o pe Dăncilă să ceară o dezbatere au recurs la asemenea tactică exact cu obiectivul de a-l împiedica pe domnul președinte să-și promoveze mesajul. Ei știu că șeful statului nu ar putea să nu contrazică gogoșile PSD, bazate pe cifre false legate de nivelul de trai și <<rezultatele guvernării>>. Dar mai știu ceva: fiind ocupat să le demonteze, ar irosi timpul în care ar trebui să întărească propria viziune asupra a ce înseamnă <<România normală>>. Adică o țară fără hoți, incompetenți și ticăloși cocoțați în funcții pe criterul apartenenței la partid, o țară unde cetățenii nu sunt umiliți. Exact acest mesaj este periculos pentru candidata PSD, deci a fost sfătuită să ceară o dezbatere pentru a putea bloca mesajul președintelui. În realitate, Viorica Dăncilă nu dorește o dezbatere, dar a fost sfătuită să o ceară, pentru a poza într-un contractidat viabil. Dăncilă ar trebui să se pregătească pentru un dialog cu oamenii legii, din cauza subminării securității românilor, a economiei naționale, a devalizării Companiilor şi Societăţilor Naţionale, a bugetului din Rezerva de Stat şi nu numai.”,

a motivat Rareș Bogdan, care merge mai departe în explicațiile sale cu un punct trei în care presupune că știe mai bine ce își dorește poporul, această dezbatere nefiind printre lucrurile pe care și le-ar dori.

„Trei: Poporul a demonstrat duminică faptul că are discernământ și nu vrea un circ ieftin, așa cum a arătat Viorica Dăncilă recent într-o înfruntare televizată. Românii au deja o părere, iar candidații PSD pentru o asemenea demnitate nu au fost și nu sunt în stare de dezbateri”,

a scris Rareș Bogdan.

La punctul patru, Rareș Bogdan evocă perioada de tensiuni dintre fostul premier și președintele Klaus Iohannis în care aduce acuzații doar premierului pentru această lipsă de dialog, uitând însă, intenționat sau nu, că președintele Klaus Iohannis în toată această perioadă nu și-a asumat aproape deloc rolul de mediator neutru prevăzut în Constituție, jucând mai degrabă rolul de președinte al unui patid politic, lansând de la tribuna prezidențială numeroase atacuri politice la adresa unui alt partid politic cu care se află într-un veșnic război mediatic și instituțional, lucru de altfel reiterat de nenumărate ori chiar de președintele în exercițiu.

„Patru: Klaus Iohannis nu are ce să caute la o dezbatere cu un candidat care a refuzat, atâta timp cât a fost prim-ministru, discuțiile cu președintele României pe chestiuni spinoase, în momente importante pentru țară. Și erau discuții între patru ochi, deci Dăncilă putea fi sinceră, nu la televizor, unde revarsă minciuni. Un exemplu de respingere a dialogului: problema desemnării comisarului european din partea României. Doamna Dăncilă l-a selectat singură, și nu o dată, alegând variante extreme de nepotrivite, care au creat probleme de credibilitate României în relația cu Comisia Europeană. În calitate de prim-ministru, doamna Dăncila și-a desconsiderat funcția și a refuzat dialogul instituțional în situații când el era extrem de necesar, nu pentru un partid sau o persoană, ci pentru România. A ales să se comporte ca un elev care chiulește fără să-i pese de consecințe, doar că aceste consecințe ne afectau pe toti. Domnul Iohannis nu are ce să discute cu un om care a sabotat relațiile externe ale României.”,

a spus Rareș Bogdan.

La ultimul din cele cinci puncte, Rareș Bogdan proclamă că prin refuzul acestei dezbateri candidatul Iohannis și stafful său de campanie îi fac un bine candidatului PSD Viorica Dăncilă, continuând cu o serie de jigniri și epitete la adresa acestui contracandidat în locul unor argumente ce oricum nu ar sta în picioare în fața refuzului exercitării unui exercițiu democratic care este reprezentat de aceste dezbateri electorale.

„Cinci: O înfruntare electorală cu Viorica Dăncilă nu este posibilă. Dezbaterea prespune argumente, iar fostul premier nu le are. Și, din emoția de a părea la nivelul discuției, ar mai scoate niște perle pentru colecția deja celebră. Deci e mai bine să nu se facă de rușine. Timp de 2 ani, România a avut un premier total nepregătit pentru cea mai importantă funcție executivă din România. Și folosesc un termen blând. Și să nu uităm cine e Dăncilă!! Interpusul lui Dragnea!! Acest grup nociv pentru români a lovit statul, l-a vulnerabilizat, iar când oamenii au ieșit în stradă să protesteze, i-a bătut și i-a gazat! Uităm cine e Dăncilă? Domnul Klaus Iohannis nu refuză dezbaterile serioase, dar ce să discuți cu Dăncilă? Este mai bine ca președintele să vorbească direct cu oamenii, ca până acum. Klaus Iohannis preferă să discute în stradă cu Ilie Moromete, nu cu Cocoșilă.”,

scrie Rareș Bogdan.

Această poziție venită din partea unui confrate, jurnalist până în urmă cu câteva luni, este cu atât mai suprinzătoare cu cât este o jignire la adresa presei care tocmai prin aceste dezbateri își desăvârşeşte rolul democratic oferind ambilor candidați, în mod egal, șansa unui mandat de președinte, oferind publicului șansa de a auzi și vedea ce își doresc acești candidați să transmită,  ce își doresc pentru țară, ce proiecte au și cu ce mandat vin în fața celor care se vor duce peste mai puțin de două săptămâni în faţa urnelor.

Din păcate, aceasta este cea de a doua confirmare oficială că această dezbatere electorală, mult așteptată în electorat, nu va avea loc.