Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, acuză PSD că pune presiune pe semnatarii moțiunii de cenzură și face un apel public la instituțiile statului să oprească „acțiunile de șantaj și amenințare ale PSD și ale premierului Dăncilă la adresa semnatarilor moțiunii!”.

„Solicit instituțiilor statului să oprească acțiunile de șantaj și amenințare ale PSD și ale premierului Dăncilă la adresa semnatarilor moțiunii!

PSD și Viorica Dăncilă nu s-au dat în lături de la nimic pentru a se asigura că rămân la butoane. În ultima săptămână, avem inimaginabil de multe mărturii ale colegilor deputați și senatori care au fost amenințați în stil interlop de PSD, inclusiv cu aspecte personale, pentru a-i determina să nu voteze moțiunea de cenzură.

Pe lângă amenințări și șantaj, PSD a mai recurs la mită din bani publici, în aceleași scopuri. Toate aceste practici sunt de natură penală și trebuie oprite imediat de instituțiile abilitate.”,

a declarat Raluca Turcan, la Parlament.

Acuzațiile vin în contextul unui scandalul monstru în Parlament, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi, după ce şedinţa Camerei Deputaţilor a fost suspendată din lipsa cvorumului necesar la votul pentru vacantarea unui mandat, că sala era în realitate plină şi că PSD ar fi boicotat votul.

„În momentul în care s-a cerut vot, s-a văzut că nu există cvorum, deşi exista. Era foarte clar. Sala Camerei Deputaţilor era plină, exista cvorum. PSD a decis să boicoteze, pentru a apăra un penal condamnat. (…) Miza este foarte clară. În locul acestui deputat, următorul deputat de la PMP ar fi votat pentru moţiunea de cenzură. Este miza de a mai ciupi un vot din blocul celor care vor ca moţiunea de cenzură să treacă”,

a arătat liderul USR, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.

El a opinat că modul în care s-a desfăşurat şedinţa de marţi demonstrează că PSD „a rămas acelaşi partid care apără infractorii, care face tot ce poate să păstreze în structura Parlamentului o persoană condamnată”.

„Astăzi am avut încă o dovadă, a ‘n’-a dovadă, că această majoritate parlamentară, PSD, a făcut bloc, blocând pur şi simplu votul de invalidare a unui condamnat penal, a unui condamnat dovedit, care nu mai are calitatea de parlamentar. Dar cei din PSD au preferat să sacrifice întreaga şedinţă de vot final, unde era pentru prima dată, după multe luni, şi o lege pentru protecţia victimelor infracţiunii, o lege care punea în acord legislaţia naţională cu cea europeană. Au preferat să blocheze întreaga şedinţă, să suspende întreaga şedinţă, pentru a face încă o dată bloc în jurul unui condamnat penal”,

a precizat Barna.