Comitetul Executiv al PSD a stabilit, luni, să sesizeze la CCR un conflict constituțional de natură juridică între Guvern și Parlament în legătură cu legea bugetului pentru 2020 pe care Executivul și-a asumat răspunderea, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, PSD va face sesizare de neconstituționalitate și cu privire la proiectul de modificare a OUG 114/2018, au adăugat sursele citate.

Potrivit surselor social-democrate, sesizarea unui conflict nu va bloca bugetul pentru anul următor, este doar pentru viitor, astfel încât nimeni să nu mai poată să vină cu o astfel de asumare.

Comitetul Executiv al social-democraților a început, luni la Parlament, de la ora 12:00, iar ședința se află în desfășurare la ora transmiterii acestei știri.

UPDATE: Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat luni, după ședința CEx, că va sesiza la CCR un conflict constituțional de natura juridică între Guvern și Parlament în legătură cu legea bugetului pentru 2020 pe care Executivul și-a asumat răspunderea. Totodată, el a anunțat că va ataca la CCR și modificările la OUG 114 pe care Guvernul vrea să le treacă azi prin angajarea răspunderii.

„Deciziile politice. Bugetul de stat deoarece a fost venit prin asumarea răspunderii de către Guvern va fi atacat azi (luni – n.r.) de mine și de către președintele Senatului ca și conflict constituțional la CCR. Au fost prezenți și parlamentari. S-au interesat. Nu există un precedent în Europa ca un Guvern să vină cu un buget fără dezbateri în Parlament. De la Ceaușescu încoace, de 30 de ani nu a mai fost așa ceva. Vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Domnul Orban va intra în istorie ca singurul premier care și-a permis acest lucru, nu numai din România, ci dintr-o Europă democratică. În cursul zilei de 30 voi depune sesizare privind OUG 114. Cu alte cuvinte efectele OUG vor fi suspendate până CCR va da o decizie. Nu excludem varianta de moțiune în trei zile, în cazul în care și alte formațiuni politice vor dori să se alăture demersului nostru”

a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul CEx al PSD de luni la Parlament.

Parlamentul se va reuni, luni, în şedinţă comună pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul legii bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, precum şi pe modificarea OUG 114/2018, au decis, miercuri, Birourile permanente reunite.

PSD și USR au depus mai multe amendamente atât pentru legea bugetului, cât și pentru modificările OUG 114.

Şedinţa va avea loc la ora 16:00.