Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, se delimitează de declaraţiile senatorului Niculae Bădălău, adăugând că românii din diaspora trebuie respectaţi, pentru că sunt „fraţii” noştri.

„Mama mea a lucrat zece ani în Italia. Fratele meu, şase ani. Am multe rude, prieteni şi foşti colegi care lucrează în Italia, Spania, Germania, Israel, chiar în Statele Unite ale Americii. Nu pot fi de acord cu declaraţiile din ultimele ore despre ce reprezintă diaspora. Nu vreau să polemizez cu propriii colegi de partid, nici să ies in evidenţă, dar tăcerea mea şi a celorlalţi colegi ar însemna că toţi gândim la fel”,

a scris ea pe Facebook.

Firea a atras atenţia că orice declaraţie publică a unui politician, precum şi orice acţiune „sunt sub lupa presei şi a opiniei publice” şi că aşa este normal în democraţie.

„Să nu uităm că românii care muncesc în afara ţării trimit bani familiilor rămase acasă şi contribuie decisiv la creşterea economică. Dar, cel mai important, trăiesc permanent cu dorul de ţară în suflet. Trebuie respectaţi, pentru că sunt fraţii noştri”,

a conchis primarul general, conform Agerpres.

Ciolacu își cere scuze public și transmite un mesaj ferm social-democraților, după declaraţia lui Bădălău:

„Astfel de afirmaţii nu pot fi tolerate!” .

Preşedintele intermediar al PSD, Marcel Ciolacu, a respins, vineri, afirmaţiile făcute de senatorul Niculae Bădălău despre diaspora şi şi-a cerut scuze public pentru acest derapaj. El atrage atenţia membrilor PSD că partidul e în reconstrucţie, iar astfel de afirmaţii nu pot fi tolerate.

„Resping afirmațiile făcute de Niculae Bădălău la adresa românilor din Diaspora. Îmi cer scuze public pentru acest derapaj, dar acesta nu trebuie să angajeze Partidul Social Democrat în ansamblul său. De altfel, am discutat cu domnul Bădălău și m-a asigurat că a conștientizat exprimarea nefericită și că o regretă.

PSD îi respectă pe toți românii indiferent de locul în care trăiesc. Atrag atenția tuturor membrilor că partidul a intrat într-o perioadă de reconstrucție, iar astfel de afirmații nu pot fi tolerate!”.

Vicepreşedintele PSD pe Regiunea de Nord-Vest, Gabriel Zetea, consideră că declaraţiile lui Nicolae Bădălău despre diaspora sunt total deplasate şi nu fac cinste nimănui.  Potrivit unui comunicat al lui Gabriel Zetea transmis vineri, acesta nu este de acord, nu susţine şi regretă astfel de declaraţii ale politicienilor români, indiferent de partidul politic din care fac parte.

„Declaraţiile total deplasate ale colegului meu de partid, Nicolae Bădălau, nu fac cinste nimănui. Majoritatea românilor care au plecat din ţară în ultimii 15 ani au făcut-o pentru a asigura un trai mai bun familiilor lor şi asta pentru că în România nu au primit şansele pe care le meritau la dezvoltare personală. Nu sunt de acord, nu susţin şi regret astfel de declaraţii ale politicienilor români, indiferent de partidul politic din care fac parte. Dar, recunosc, mă doare faptul că o asemenea analiză a fost făcută de un coleg care ar fi trebuit să reflecteze mai bine la ce înseamnă empatia şi grija faţă de fiecare român, indiferent de locul în care se află acesta azi, pentru că suntem cu toţii fraţi ai aceeaşi Patrii!”,

a spus Zetea.

Victor Negrescu a reacţionat, vineri, după afirmaţiile făcute de Niculae Bădălău despre diaspora. Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene deplânge „orice exprimare nefericită privind românii din afara ţării” şi garantează că PSD „este conştient de importanţa diasporei româneşti“.

„Ca social democrat care a trăit aproape 9 ani în străinătate deplâng orice exprimare nefericită privind românii din afara țării și sunt convins că, la nivelul Partidului Social Democrat, suntem constienți de importanța diasporei românești.

Diaspora este formată din familia noastră, din prietenii noștri, din oameni care ne fac cinste peste tot în lume. Fapt pentru care am susținut crearea unui minister de resort, finanțarea educației în limba română în afara țării, alocarea de fonduri pentru sprijinirea reîntoarcerii acasă, creșterea numărului de secții și a zilelor de vot, și sunt convins că tot stânga românească va fi cea care va găsi cele mai bune soluții pe viitor.

Împreună cu colegii din Partidul Social Democrat vom lucra pentru a recâștiga încrederea diasporei și dezvolta legăturile cu România.”,

a transmis Victor Negrescu.

Deputatul PSD Florin Manole îi cere public lui Bădălău să nu „facă un pas în spate, ci mai mulți pași în spate”.

„Eu cred că domnul Bădălău trebuie să facă un pas în spate. Mama mea lucrează în străinătate, face parte din diaspora. E foarte serioasă și regretabilă declarația. Sunt foarte emoționat, nu știu cum să mă exprim. Îmi cer scuze că sunt în situația de a asculta, ei și eu, așa ceva. <<Fetele alea>> sunt victimele traficanților, ale sărăciei. Nu e cazul ca <<fetele alea>> să primească acele cuvinte din partea lui Bădălău.

Nu trebuie să facă un pas în spate, ci mai mulți pași în spate. Nu mă interesează dacă se supără sau se supără cineva, sper ca mai mulți colegi să ia poziție.”,

a spus deputatul Florin Manole, la România TV.

Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ îi transmite lui Bădălău că prin această reacție “meschină” nu a făcut decât că se “descalifice că om” lucru ce “pentru un politician e cu atât mai degradant, indiferent din care partid ar face parte”. De asemenea Viorel Arsene subliniază că în PSD a venit vremea ca lucrurile să se schimbe cu privire la ” semnul egal între ideea de echipă politică și tăceri complice.”

„Cred că nu există suferință mai mare decât să fii departe de familia ta. Să nu îți vezi copiii, soția și părinții cu lunile, să lipsești de la cele mai importante momente pentru că trebuie să muncești departe, să le fie lor mai bine. Este un sacrificiu imens, pe care, din păcate, îl fac astăzi prea mulți români.

Mulți nemțeni de-ai mei sunt plecați în lume pentru a le asigura familiilor lor un trai mai bun. Dar știu că acolo, printre străini, gândul și sufletul le sunt acasă. Și nădejdea că vor reveni în țară le dă forța să o ia de la capăt zi de zi.

A vorbi urât despre acești frați ai noștri este trist și meschin. Te descalifici ca om, iar pentru un politician e cu atât mai degradant, indiferent din care partid ar face parte! Cred că a venit vremea să nu mai punem semnul egal între ideea de echipă politică și tăceri complice!”

scrie Arsene pe Facebook.

Reacțiile dure din PSD la adresa preşedintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, vin după ce acesta a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că în diaspora ar fi „700.000 de oameni (…) care au paşapoartele cu domiciliu”, restul fiind „fetele alea de le duc ăştia”.

„Acum e discuţie pe câte locuri dăm în diaspora. (…) E clar că dacă mărim numărul şi cer 15… Astăzi au patru cu doi (parlamentari – n.r.) pe diaspora. (…) Ei au 700.000 de oameni (…) care au paşapoartele cu domiciliu, care sunt legale. Restul, până la trei, cinci milioane – că se vehiculează tot felul – sunt fetele alea de le duc ăştia, nu ilegal, dar… Şi vor să li se calculeze posturile de parlamentar pe toţi care bănuiesc că sunt ei acolo (…). Nu mai vor pe numărul exact pe care-l are ministerul”, 

a spus senatorul PSD.

Ulterior, Niculae Bădălău şi-a cerut scuze într-o postare pe Facebook pentru declaraţiile apărute în spaţiul public.

„Îmi cer scuze pentru declaraţiile despre diaspora apărute astăzi în spaţiul public. Ele au fost scoase din context, însă, în niciun caz, intenţia nu a fost de a jigni pe cineva. Îi respect pe toţi oamenii care muncesc pentru a-şi întreţine familiile şi îi asigur de toată stima şi preţuirea mea”,

a scris el.