Jurnaliștii de la trustul de presă Euronews s-au dovedit în ultima vreme a fi unii dintre cei mai vehemenți critici ai Guvernului României în perioada preluării mandatului României pentru Președinția CE, multe din știrile publicate fiind considerate de către guvernanții români a fi fake news-uri care au prejudiciat imaginea externă a României.

Într-un drept la replică solicitat de cei de la PSD, euronews publică pe site-ul oficial următoarea scrisoare:

Drept la replică pentru Euronews

Având în vedere, „Declarația de la Bordeaux” adoptată de International Federation of Journalism în 1954 și amendată în 1986, care prevede la punctul 5 că „jurnalistul trebuie să facă tot posibilul pentru a rectifica orice informație publicată ce se dovedește inexactă și vătămătoare”, vă solicităm să publicați rectificările de mai jos în legătură cu informațiile prezentate de Euronews în articolul “Romania to take EU presidency role”,publicat în 1 ianuarie 2019 de site-ul publicației Dumneavoastră, la adresa https://www.euronews.com/2018/12/31/romania-to-take-eu-presidency-role .

Subliniem că informațiile sunt inexacte, iar aprecierile tendențioase au vătămat grav atât imaginea țării, a Guvernului României cât și a Partidului Social Democrat.Articolul publicat de Euronews încalcă grav mai multe standarde fundamentale ale profesiei de jurnalist, așa cum au fost ele definite în Declarația asupra principiilor privind conduita jurnaliștilor („Declaration of Principles of the Conduct of Journalists”), enunțată de International Federation of Journalism. Printre acestea se numără omiterea unor informațiiesențiale pentru informarea corectă a cititorilor dvs, colectarea părtinitoare a informațiilor, fără consultarea prealabilă a părții acuzate și fără enunțarea elementelor care sunt în favoarea acesteia, prezentarea eronată a realităților din România, sau formularea unor acuzații nefondate la adresa unor persoane sau organizații.

O primă observație este că, pentru a descrie situația politică din România, postul dvs. a prezentat exclusiv declarația Laurei Ștefan, o persoană care, prin prestațiile sale publice anterioare a demonstrat că este un adversar înverșunat al Guvernului și al Partidului Social Democrat fiind în același timp susținătorul fervent al  unor lideri din Opoziție și al unor decidenți din sistemul de justiție care au comis abuzuri grave împotriva drepturilor fundamentale ale omului. Prin urmare, pozițiile sale sunt partizane și nu pot prezenta o situație obiectivă asupra realităților din România. Pentru o informare corectă a publicului Euronews s-ar fi impus deci prezentarea mai multor puncte de vedere fie din partea Guvernului, a PSD sau chiar din partea unor ale magistraților care au exprimat aprecieri cu privire la reformele în Justiție promovate de actuala coaliție majoritară.

Afirmația Laurei Ștefan că „au existat în mod constant încercări de subminare a statului de drept” este lipsită de orice fundament și induce o percepție cu totul falsă privind situația din România. Contrar celor afirmate de Laura Ștefan, reforma în Justiție promovată de coaliția de guvernare a înlăturat elemente care au afectat grav statul de drept din România. De asemenea, a introdus garanții suplimentare pentru protejarea magistraților față de presiunile care erau exercitate asupra lor de serviciile de informații și de unele parchete scăpate de sub orice control democratic.

Laura Ștefan trece sub tăcere aspectele deosebit de grave care au avut loc în sistemul judiciar din România și care au impus modificările legislative realizate în cadrul Reformei justiției. Postul Euronews ar avut datoria de a face o minimă documentare astfel încât realizatoarea emisiunii în cauză să poată ridica problemele reale din acest domeniu, pe care, invitata sa le-a omis cu scopul evident de a induce o opinie falsă despre România.

Dacă ar fi făcut o astfel de documentare, reprezentanta postului Euronews ar fi aflat cu siguranță de „protocoalele secrete” încheiate în anii precedenți între instituțiile fundamentale din Justiție (Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă ÎCCJ) și serviciile de informații (în speță Serviciul Român de Informații). În baza acestor protocoale secrete încheiate prin încălcarea legii, a Constituției și a drepturilor fundamentale ale omului, magistrații au fost subordonați față de ofițerii de informații care s-au implicat direct în desfășurarea anchetelor penale și în deciziile instanțelor. De asemene, o minimă documentare asupra sistemului judiciar din România ar fi evidențiat apelurile repetate ale asociațiilor profesionale ale judecătorilor din România care au acuzat presiuni și anchete de intimidare desfășurate împotriva judecătorilor de către Direcția Națională Anticorupție cu scopul de a-i determina să dea condamnări în dosarele instrumentate de DNA. Recent în presa din România au apărut înregistrări ale unor discuții purtate între procurorii DNA care pun la cale declanșarea unor anchete penale cu scopul exclusiv de a-i intimida pe judecătorii care judecau cauze instrumentate de DNA și de a-i determina astfel să ia hotărâri de condamnarea împotriva unor ținte politice vizate de procurori. De asemenea, o documentarea jurnalistică sau măcar un dialog cu mai multe surse alternative din România ar fi evidențiat numeroasele dovezi apărute cu privire la presiunile asupra martorilor pentru a face denunțuri mincinoase sau chiar de a fabrica probe false care conduc la condamnarea unor ținte politice, ceea ce reprezintă cu certitudine o deturnare gravă a luptei anti-corupție.A lipsit de asemenea orice referire la hotărârile judecătorești care au respins numeroase dosare DNA pe motiv că transcrierile interceptărilor telefonice prezentate drept probe erau trunchiate și nu corespundeau cu fișierele audio. Toate aceste aspecte care au afectat grav independența Justiției din România și au deturnat lupta anti-corupție au fost înlăturate prin reforma justiției realizată de partidul condus de Liviu Dragnea. Așadar, contrar celor afirmate de invitata emisiunii difuzate de Euronews, reforma justiției a fost menită să restabilească principiile fundamentale ale statului de drept și să înlăture presiunile asupra judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție.

O altă afirmație tendențioasă a invitatului emisiuni, nechestionată în niciun fel de realizatoarea Euronews a fost că Guvernul și „liderii politici din România sunt obsedați de propriile probleme legale și de a nu merge la închisoare” și că „Guvernul are o singură prioritate, de a-i feri de închisoare pe liderii politici și de a le proteja averile din buzunare”. Invitatul Laura Ștefan omite însă vorbească de încălcările sistematice ale drepturilor omului și ale regulilor unui proces echitabil care au avut loc în anii precedenți și care ar fi fost de neconceput în statele membre ale Uniunii Europene. Omite de asemenea să precizeze că în marea lor majoritate condamnările unor oameni politici s-au făcut pe baza infracțiunii de „abuz în serviciu” care  nu există în cele mai multe state membre ale Uniunii Europene și care, potrivit Comisiei de la Veneția reprezintă o reminiscență de sorginte comunistă, ea fiind mai degrabă o abatere de muncă ce nu ar fi trebuit să facă facă obiectul cercetărilor unui parchet anti-corupție. De asemenea, nu s-a vorbit de implicarea ofițerilor de informații în anchetele penale, după modelul justiției sovietice, falsificarea transcrierilor interceptărilor, declarațiile false smulse de la martori amenințați cu arestarea, judecarea țintelor DNA de către judecători care nu au fost trași la sorți, dar care au fost numiți în funcții înalte de către adversarii politici ai celor judecați, condamnările pronunțate de judecători amenințați la rândul lor de către procurorii DNA cu anchete penale împotriva lor sau a membrilor familiilor lor. Șirul acestor abuzuri de neconceput în lumea democratică este nesfârșit și au reprezentat încălcări deosebit de grave ale drepturilor omului și ale statului de drept. În fața unui asemenea fenomen, orice Guvern responsabil dintr-un stat membru al Uniunii Europene are datoria de a interveni pentru repararea nedreptăților săvârșite pe scară largă de acest sistem judiciar viciat profund de practici de „poliție politică” și de „reminiscențe de tip sovietic moștenite și perpetuate până în zilele noastre din timpul regimului comunist. Astfel de situații inimaginabile într-un stat de drept reprezintă motivul pentru care liderii politici din România caută soluții pentru reabilitarea celor care au fost condamnați de complete de judecată ilegal constituite, de judecători amenințați de procurori sau de ofițerii de informații sau pe baza unor presupuse probe obținute în baza unor protocoale secrete ilegale și neconstituționale. De asemenea, reforma justiției criticată de invitatul Euronews a înlăturat presiunile făcute de DNA asupra judecătorilor și a introdus mai multe garanții privind independența judecătorilor – măsuri apreciate public atât de Consiliul Superior al Magistraturii, cât și de asociațiile profesionale ale judecătorilor care au participat activ la amendarea legilor justiției, iar acest lucru nu a fost reflectat în știrea prezentată de Euronews.

Prin urmare, faptul că articolul din Euronews a luat în considerare o singură opinie a unui activist cu poziții partizane din punct de vedere politic,denotă o gravă încălcare a conduitei jurnalistice care s-a soldat cu trunchierea adevăruluiși cu prezentarea unei realitatemult deformatedespre situația din România și despre liderii Partidului Social Democrat.

Vă solicităm deci să publicațidreptul la replică pentru a face cuvenita rectificare în demersul de informare corectă a publicului dumneavoastră și pentru a demonstra că nu sunteți parte a campaniei de manipulare media și denigrare a imaginii României și a partidului aflat la guvernare.

În plus, în cazul în care Euronews consideră necesar, Partidul Social Democrat este deschis de a oferi toate informațiile legate deprereforma justiției din România, cât și despre prioritățile țării noastre în timpul Președinției UE.

Social Democratic Party (PSD) Communication Department.