Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat joi seara la RTV, că social-democrații nu vor participa vineri la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de preşedintele Klaus Iohannis, după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost adoptată în Parlament.

Viorica Dăncilă a afirmat că nu va merge la consultările de la Cotroceni întrucât nu are un mandat din partea Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD. Totodată, aceasta s-a arătat deranjată și de faptul că PSD a fost trecut pe ultima poziție a listei, potrivit calendarului consultărilor anunțat de Administrația Prezidențială, întâlnirea președintelui Iohannis cu delegația PSD fiind programată la ora 14:30.

„Nu. De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat ultimul pe listă. Ca pondere, noi avem totuşi o pondere mai mare, nu suntem chiar ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu ca să merg mâine la Cotroceni, eu trebuia să am Comitet Executiv Naţional, să iau mandat de la CEx, apoi să merg la Cotroceni. Sper ca nimeni să nu facă această greşeală, să treacă peste o decizie a partidului. Noi nu am decis acest lucru, dar pentru a merge la Cotroceni noi trebuie să avem mandat de la CEx. Ce mai contăm noi, domnul preşedinte să numească un guvern. Vom vedea ce cabinet va numi domnul preşedinte. Poate vom şi vota. Pentru ce să mergem mâine la Cotroceni?”,

a declarat, potrivit Mediafax, Viorica Dăncilă, la România TV.

Viorica Dăncilă susține că decizia de a nu se prezenta la consultările inițiate de președintele Iohannis este o decizie proprie, luată fără a se consulta cu membrii din partid.

Nu m-am consultat. Această consultare trebuie să aibă loc în Comitetul Executiv. CEx noi avem mâine, la ora 18:00. Nu aveam cum să merg la întâlnirea cu preşedintele“.

Dăncilă a mai declarat că în cazul în care noul premier desemnat în urma consultărilor de la Cotroceni ar semna şi s-ar angaja că va respecta pactul pentru bunăstarea românilor, care implică rămânerea salariilor şi pensiilor la actualul nivel, atunci şi social-democraţii ar susţine premierul.

De asemenea premierul a susținut că PSD nu a pierdut, Opoziția nu a câștigat, balanța a fost înclinată de trădători.

„Partidul Social Democrat, astăzi, în Parlament, nu a pierdut pentru că opoziţia a fost puternică. Gândiţi-vă că au fost şase formaţiuni politice împotriva PSD. PSD a pierdut astăzi pentru că a fost trădat, a fost trădat de oameni din interiorul partidului, a fost trădat de oameni care au făcut parte din guvernare şi pe urmă au plecat”,

a declarat Viorica Dăncilă la România TV.

Premierul a adăugat că Victor Ponta „are această <<calitate>> de a dezinforma” şi că el le-ar fi promis tuturor celor care au votat împotriva PSD că vor intra la guvernare.

„Şi probabil că după această perioadă, după Cotroceni, cei care au primit aceste promisiuni vor vedea că i-a înşelat, cum a făcut de fiecare dată. Niciodată preşedintele Klaus Iohannis nu va nominaliza un premier dintr-o alianţă PSD – Pro România – ALDE. Este exclus! De fapt, domnul Ponta îşi doreşte să distrugă PSD, domnul Ponta urăşte Partidul Social Democrat pentru că nu l-a acceptat alături după alegerile europarlamentare. A vrut să se alăture PSD, a vrut să intre cu noi la guvernare şi printr-un vot în Comitetul Executiv Naţional partidul a spus un nu categoric. De atunci urăşte acest partid, vrea să îl ducă spre Pro România”,

a susţinut Viorica Dăncilă.

În privinţa eventualelor negocieri pe care anumiţi membri PSD le-ar purta cu Victor Ponta, premierul a anunţat că „toţi cei care vor face negocieri în afara partidului cu Victor Ponta vor pleca la Victor Ponta”.

Dăncilă a mai spus că PSD nu are trădarea în sânge, nu i-a acceptat niciodată pe trădători şi crede că în spatele său vor fi oamenii care cred în acest partid, potrivit AGERPRES.

Foto:RTV