PSD acuză guvernarea PNL că, prin decizia guvernul liberal de a se anula OUG114, avantajează corporațiile și băncile comerciale în dauna populaţiei, lucru reflectat şi de ROBOR la trei luni care a depășit pragul de 3%, la care se adaugă devalorizarea leului şi eforturile BNR de a îl menţine pe linia de plutire, lucruri care urmează să se vadă în ratele pe care le vor plăti românii atât la creditele în lei, cât şi în valută.

„După scăderea constantă a ROBOR în urma măsurilor luate prin OUG 114, venirea PNL la guvernare readuce acest indicator pe o tendință de creștere abruptă. Ieri ROBOR la 3 luni a depășit pragul de 3% (de la 2,99% la 3,03%). Pierd cetățenii care au credite în lei luate înainte de adoptarea OUG 114. Pierd și românii cu credite în valută, ale căror rate cresc odată cu devalorizarea accelerată a leului. Pierde și BNR, care a cheltuit 1,2 miliarde de euro în încercarea de a apăra leul de declarațiile iresponsabile ale ministrului Finanțelor. Câștigă, desigur, băncile comerciale!
Asta înseamnă trecerea de la o guvernare pentru oameni, la o guvernare pentru corporații!”,

se arată în mesajul postat de PSD pe Facebook.

Guvernul Orban anunța că va încerca să modifice Ordonanţa 114 prin asumarea răspunderii, premierul Ludovic Orban calificând acest act normativ drept „criminal”.

OUG 114 este o lege extrem de criticată de liberali încă de la adoptarea ei de către Guvernul Dăncilă și care prevedea, printre altele, plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru populație, stimularea sectorului de construcții și achitarea unor taxe suplimentare de către marile companii și bănci.