Duminică 9 iunie, Delegația Permanentă Națională a Pro România a adoptat, în contextul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, o serie de decizii cu privire la viitoarele parteneriate politice ale partidului. Președintele partidului, Victor Ponta, a declarat că Pro România va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE, în cazul în care moțiunea va trece, este exclus ca parlamentarii Pro Romania sa voteze un Guvern PNL-USR.

“”Vom vota, toţi parlamentarii PRO România, la vedere, ca să nu fie discuţii, moţiunea de cenzură în această sesiune, dar nu semnăm niciun fel de text al PNL, al USR, al altui partid, treaba lor ce vor să scrie în moţiune. Noi avem motivele noastre pentru care dorim şi votăm schimbarea Guvernului. Nu avem numărul necesar de semnături ca să facem şi noi o moţiune, am fi vrut să facem noi moţiunea, dar, probabil, că ceilalţi ziceau: ‘nu domne’, că nu o votăm pe cea a PRO România’. Deci lucrurile să fie foarte clare – 23 de deputaţi şi un senator PRO România vor vota moţiunea de cenzură”, a spus, potrivit Agerpres, Victor Ponta, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a PRO România.

Principalele decizii luate în cadrul ședinței de ieri a Delegației Permanentă Națională a Pro România sunt: 

 1. Abrogarea OUG 114 cu păstrarea prevederilor pe care mediul de afaceri și autoritățile locale le consideră pozitive.
 2. Aplicarea integrală a legii 223/2015 – pensiile militare nu sunt pensii speciale.
 3. Reformarea Ministerului Afacerilor Interne – schimbarea doamnei ministru Carmen Dan și îmbunătățirea capacității poliției de frontieră în perioada vacanțelor pentru a evita cozile, soluționarea incidentelor de la Valea Uzului, stabilirea responsabilii pentru incidentele din 10 august.
 4. Programul Operațional Infrastructură Mare să treacă de la discuții teoretice la semnarea a 5 contracte : cele 3 spitale regionale și cele doua autostrazi ( autostrada Moldovei Iasi – Targu Mures și autostrada Pitesti-Sibiu)
 5. Implementarea legii privind votul electronic – PRO România a depus o propunere, trebuie discutată împreună cu celelalte propuneri si implementata pana la Alegerile Prezidentiale.
 6. Alegeri pentru primari și președinții de consilii județene în 2 tururi.
 7. Renunțarea la forma actuală a Fondului Suveran – România are nevoie de un astfel de fond, dar nu in forma construita de Valcov – Teodorovici.
 8. Modificarea rapidă a legii finanțării partidelor politice – sumele primite ca subventie trebuie sa revina la nivelul dinainte de 2018 ( o reducere de aprox 90%)

Pe lângă cele 8 masuri considerate de Pro România esențiale pentru o eventuală colaborare cu alte forțe politice, în ședința de ieri a partidului, s-au luat și alte decizii:

 • Parlamentarii PRO România vor vota la vedere PENTRU moțiunea de cenzură ( însă nu vom semna textul intocmit de PNL – USR – PMP – UDMR )
 • Propunerea PRO România pentru funcția de Prim-ministru este Sorin Cîmpeanu (în situația în care moțiunea va trece).
 • Propunerea PRO România pentru funcția de comisar european este Corina Crețu – doar in acest fel avem certitudinea obtinerii pentru candidatul roman a functiei de vicepresedinte al Comisiei si un portofoliu relevant
 • PRO România va semna pactul proeuroepean propus de președintele Klaus Iohannis.
 • PRO România își propune să devină al treilea grup parlamentar din Camera Deputaților urmand sa coopteze in perioada urmatoare inca ( cel putin) 4 deputati
 • În primul weekend din septembrie PRO România va avea congres și va desemna candidatul la prezidențiale
 • Ulterior desemnării candidatului la prezidențiale PRO România va face și alegeri județene în filiale.
 • PRO România nu va face alianță nici cu PSD, nici cu PNL
 • PRO România devine membru al Partidului Democrat European, iar până în data de 17 iunie va decide in cadrul carui Grup Politic va activa in Parlamentul European

Foto:facebook