În urma vacantării a trei locuri care se vor elibera în curând la Curtea Constituțională a României, președintele Klaus Iohannis a decis ca în locul lui Petre Lăzăroiu să semneze un decretul de delegare pentru Simina Tănăsescu, fosta sa consilieră, plecată în urma scandalului ce a dus la demisia acesteia în 2018 ca urmare a unor discuţii purtate cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, lucru ce a fost interpretat la vremea respectivă ca fiind presiuni la adresa acestuia ca să plece din funcție înaintea finalizării prelungirii mandatului.

Pentru cele două locuri rămase vacante, Senatul a făcut publice primele nume propuse oficial.

”În conformitate cu Hotărârea Biroului Permanent a Senatului din data de  3.05.2019,

În temeiul art. 5, alin. 5, din Legea 47/1992, cu completările și modificările ulterioare, privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a României,

Până la data de 6.05.2019, ora 18.00, au fost depuse, la Comisia Juridică, de Disciplină, Imunități și Validări a Senatului, următoarele candidaturi de judecător la Curtea Constituțională a României, din partea grupurilor parlamentare :

Grupul parlamentar PSD – domnul Cristian Deliorga;

Grupul parlamentar PNL – domnul Cătălin Daniel Fenechiu;

Grupul parlamentar USR – domnul Ovidiu Mircea Ursuța Daraban.

Menționăm că a fost depusă și o candidatură fără susținerea vreunui grup parlamentar, în persoana domnului Gheorghe Iancu.

Candidații vor fi audiați în cadrul Comisiei Juridice, de Disciplină, Imunități și Validări, mâine, 7.05.2019, începând cu ora 10.00.

La finalul audierilor, Comisia Juridică, de Disciplină, Imunități și Validări va înainta Biroului Permanent al Senatului un raport cu privire la toți candidații.”

A precizat Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei.