Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, respinge ferm orice zvonuri, insinuări și intoxicări ale opiniei publice care fac referire la așa-zise defrișări ale unor arbori cu valoare istorică” din Parcul Cișmigiu apărute în ultima vreme atât într-o anumită parte a presei, cât și social-media, precizând că Parcul Cișmigiu va intra într-un program de restaurare care va păstra amprenta sa istorică.

„Am înţeles că reprezentanţi ai unor asociaţii şi partide doresc prin orice mijloace să <<salveze>> parcul Cişmigiu de la reabilitare! Văzând că nu au obţinut în mediul online efectele scontate, susţinând, eronat, că Primăria Capitalei vrea să defrişeze copaci din parcul Cişmigiu, încearcă acum să profite de sensibilitatea pentru probleme ecologice a unor personalităţi culturale, de a căror imagine doresc să se folosească pentru a derula o campanie calomnioasă împotriva mea şi a Primăriei Capitalei!

Aşa cum am declarat public, în repetate rânduri, acest proiect urmăreşte RESTAURAREA acestui parc, păstrând amprenta sa istorică.”.

De asemenea, Gabriela Firea mai precizează faptul că în proiect nu se propune înființarea unor noi spații comerciale în locul arborilor defrișați ci doar demontarea unor construcţii improprii imaginii de monument istoric al parcului.

„Proiectul NU propune înfiinţarea unor noi spații comerciale și nici defrișări de arbori pentru realizarea de restaurante, ci sunt prevăzute plantări noi, dar şi demontarea unor construcţii care imprimă parcului o imagine improprie. Subliniez încă o dată că toate intervenţiile vor fi corelate cu statutul de monument istoric al parcului!

RESPING FERM orice zvonuri, insinuări şi intoxicări ale opiniei publice care fac referire la aşa-zise defrişări ale unor arbori cu valoare istorică şi consider că este înjositor pentru orice om politic să se folosească de oameni de valoare pe care, inducându-i în eroare, să-i transforme în instrumente politice!”.

În finalul postării, Gabriela Firea lansează și un avertisment dur:

„Este ultima precizare publică pe care o fac. Cu cei care mai continuă minciuna cu defrişările şi restaurantele, mă voi vedea direct la tribunal!”,

a scris Gabriela Firea.

Primăria Capitalei va investi 10 milioane de euro în reabilitarea peisagistică a Parcului Cişmigiu din Capitală, potrivit unui proiect de hotărâre votat miercuri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Opoziția acuză însă că parcul va fi distrus prin amplasarea a 16 spații comerciale.

Potrivit proiectului, obiectivele de intervenţie propuse în documentaţie sunt:

„Refuncţionalizarea modului de utilizare al parcului cu prezervarea şi punerea în valoare a compoziţiilor de mare calitate ale parcului cum ar fi: ansamblul Cetăţii, ansamblul Movilei, ansamblul Terasei trandafirilor, Rondului Roman cu terasele de meditaţie (…) Revitalizarea peisageră a parcului prin aplicarea unor măsuri eficiente şi ştiinţifice de înlocuiri, toaletări, plantări, cu punerea în valoare reciprocă atât a vegetaţiei, cât şi a ansamblurilor construite şi a oglinzii de apă, element definitoriu al parcului Cişmigiu”,

se arată în proiectul de hotărâre votat de consiliul Primăriei Generale, relatează Mediafax.

Proiectul a creat şi câteva controverse, după ce consilierii USR au cerut o dezbatere mai largă pe acest subiect, cerând retragerea proiectului de pe ordinea de zi.  Senatorul USR Vlad Alexandrescu acuză că primarul general Gabriela Firea ar vrea „să distrugă iar” Parcul Cişmigiu prin reabilitarea peisagistică, înființând 16 spații comerciale, conform digi24.

„Sub denumirea de <<restaurare>>, Primăria Bucureștiului vrea să taie zeci de arbori seculari, plantați încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Iar, pe locul lor, să construiască tot felul de gherete pe care să le ofere apropiaților partidului să-și deschidă afaceri în mijlocul parcului”,

adaugă senatorul, pe pagina de Facebook.

El spune că PMB „mutilează un parc monument istoric de importanță internațională de clasă A”.

În replică, Nicușor Dan îi transmite primarului Capitalei să facă public proiectul tehnic de reabilitare a Parcului Cișmigiu și atunci nu va mai fi nicio problemă.

„Gabriela Firea îi amenință public cu judecata pe cei care critică proiectul său pentru Parcul Cișmigiu.

A trecut deja o lună de când societatea civilă îi cere Gabrielei Firea proiectul tehnic în baza căruia s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea Parcului Cișmigiu, în valoare de 10 milioane euro. Comunicarea în spațiul public a proiectului tehnic ar pune capăt oricăror speculații și ar dovedi cine are dreptate.

Asociația Salvați Bucureștiul a înregistrat la Primăria Municipiului București în 13.08.2019 o cerere de informații publice prin care solicită proiectul tehnic. În situația în care nu primește răspuns până la termenul legal din 13.09.2019, va înainta o cerere în instanță pentru a obliga Primăria la comunicarea informațiilor solicitate.

Administrația publică se face cu acte, nu cu vorbe fără acoperire.

Amintesc că Gabriela Firea a mai anunțat public un proces împotriva mea pentru afirmații calomnioase la adresa sa, a înregistrat respectivul proces, dar procesul a fost anulat de instanță pentru că nu a plătit taxa de timbru.”,

scrie Nicușor Dan.