Candidatul PSD Viorica Dăncilă pentru funcția de președinte al României și-a lansat candidatura la ROMEXPO în prezența a câteva mii de participanți, prezentând un program electoral care cuprinde zece principii și anunțând un război total în campania electorală.

„Președinția României a fost prea mult timp un turn de fildeș în care aleșii s-au ascuns de popor. A fost un buncăr al intereselor obscure și al jocurile de culise. Îmi doresc să transform instituția Președintelui și Administrația prezidențială într-un simbol al transparenței și bunei-credințe. Am zece principii de la care nu mă voi dezice, care vor sta pe masa dialogului atât cu partenerii interni, cât și cu cei internaționali. Sunt parte a viziunii mele pentru România și alcătuiesc credința mea. (…) Nu vor fi simple bătălii de campanie, va fi un adevărat război, în care va fi nevoie să ne punem solidaritatea şi munca, dar şi inimile şi curajul de care putem da dovadă. Şi o vom face şi acum, ca de fiecare dată. (…) Nu fugim, noi nu abandonăm, forţa noastră nu e trecătoare. (…) Aceste forţe cu care noi luptăm vor distrugerea PSD, dispariţia ca partid, au spus-o în discursul public, este singurul lor obiectiv. (…) Trebuie să luptăm cu toată forţa în această campanie. Avem în faţă trei competiţii electorale în care va fi nevoie să fim uniţi pentru ca PSD să fie învingător. Aceste alegeri vor fi un adevărat război unde va fi nevoie să ne putem şi inimile şi tot curajul de care putem da dovadă. O vom face ca de fiecare dată câd ne-am ridicat când au crezut că ne-au înfrânt. Aceste forţe cu care luptăm acum vor distrugerea PSD şi au spus-o clar în discursul public. Suntem expresia social-democraţiei curată.”,

a zis Dăncilă, care a făcut publică şi o lista cu zece principii:

„LISTA CELOR 10 PRINCIPII

1. VOI LUCRA PENTRU O SOCIETATE ÎN CARE NIMENI NU ESTE LĂSAT ÎN URMĂ!

Voi susține incluziunea socială reală, inclusiv la nivel economic și cultural. Costurile devin mai mari pentru societate dacă nu se intervine din timp cu programe de integrare și susținere, dacă nu există un consens politic pentru creșterea calității vieții tuturor românilor. Sărăcia și discriminarea duc la izolare, depresie și abandon, cu costuri enorme pentru noi toți pe termen lung.

2. TOȚI ROMÂNII TREBUIE SĂ SE BUCURE DE DEZVOLTAREA ȚĂRII!

Voi promova performanța economică în tandem cu dreptatea socială. Iar asta înseamnă o redistribuire echitabilă a prosperității și a oportunităților, incluzând grupurile sociale marginalizate sau vulnerabile. Avem nevoie de proiecte ample și curajoase de infrastructură la nivel local și național care să asigure mobilitatea largă, participarea civică, accesul la cultură și la spațiul public.

3. NU VOI NEGOCIA DEMOCRAȚIA, LA NIVEL NAȚIONAL, EUROPEAN SAU INTERNAȚIONAL!

Este datoria mea, ca Președinte, să apăr și să promovez modele democratice autentice, atât în politica internă, cât și în cea internațională. Dincolo de justețea operațională, democrația implică solidaritate civică, toleranță reciprocă, absența prejudecăților, acceptarea diversităţii umane şi religioase.

4. VOI VEGHEA LA SIGURANȚA NAȚIONALĂ, CA PRIORITATE ABSOLUTĂ!

Riscurile de securitate la adresa României trebuie întotdeauna tratate cu seriozitate și combătute sistematic. Vom face acest lucru în parteneriat cu aliații noștri din NATO, onorându-ne corespunzător obligațiile ce ne revin ca membri ai Alianței. Voi insista ca siguranța economică – parte a siguranței naționale – să facă obiectul unei atenții sporite din partea tuturor instituțiilor responsabile.

De asemenea, voi susține proiectele care contribuie la îmbunătățirea securității energetice a României și parteneriatele externe care servesc acestui obiectiv. În același timp, instituțiile care apără țara și cetățenii trebuie să fie puternice și eficiente, iar acest lucru înseamnă neutralitate politică absolută și alocare echilibrată de resurse în cadrul unui control civil serios și responsabil.

5. AVEM NEVOIE DE O ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ IMPLICATĂ, PUTERNICĂ ȘI RESPONSABILĂ!

Consider drept iresponsabilă orice tentativă de slăbire a atribuțiilor și de sărăcire a resurselor administrației publice centrale și locale sau de incapacitare a instituțiilor de reglementare și supervizare.

Susțin accesul echitabil și universal la educație și sănătate, dreptul la locuire decentă, dreptul la mobilitatea muncii și la mobilitate socială, scopuri în sine pentru existența statului de drept.

6. CRED ÎNTR-O ROMÂNIE CARE CONTEAZĂ ÎNTR-O EUROPĂ SOCIALĂ ȘI O LUME GLOBALIZATĂ!

Competitivitatea României la nivel european și internațional trebuie să fie o prioritate absolută pentru toate forțele politice din țară. Este responsabilitatea noastră să identificăm și valorificăm abordările câștigătoare în domenii cheie precum: energie, transport, IT, agricultură sustenabilă, educație, mediu.

Va fi rolul meu, ca Președinte, să asigur o dinamică pragmatică a relațiilor și schimburilor internaționale care au în centru aceste domenii cheie.

7. CRED ÎN POLITICA EXTERNĂ FĂCUTĂ ÎN BENEFICIUL ROMÂNIEI ȘI AL ROMÂNILOR.

Diplomația este cartea de vizită a României. Voi fi un Președinte care va schimba modelul politicii externe cu beneficii de imagine personale și zero rezultate concrete, într-un model de politică externă axată pe urmărirea interesului României și al românilor.

România trebuie să iasă din stadiul de parte reprezentată în procesul de decizie european și să acceadă în cel de parte activă, cu viziune și capacitate de a influența deciziile europene. Este important să ne construim alianțe care să ne ajute să ne creștem forța de negociere și relevanța politică la nivel european.

8. VOI FI UN PREȘEDINTE IMPLICAT AL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI!

Românii din afara granițelor pot fi unul dintre pilonii centrali ai reconstrucției României. Primul pas în această direcție este să-i ascultăm cu adevărat. Cunoștințele, experiența și energia lor reprezintă o plus-valoare care poate face România competitivă.

Agenda mea zilnică va include cel puțin o activitate dedicată acestui subiect, iar orice deplasare în afara granițelor va include întâlniri de lucru cu comunitățile de români.

9. VOM DEMONSTRA LUMII CĂ ROMÂNIA ESTE O GAZDĂ BUNĂ ȘI UN PARTENER DE CUVÂNT!

Mă voi asigura că țara noastră se regăsește în circuitul întâlnirilor și dezbaterilor care contează în politica internațională, că orașele noastre vor deveni destinații pentru agenda politicienilor din întreaga Europă și din întreaga lume.

Este o prioritate a mandatului meu să mă asigur că România va găzdui cel puțin o instituție oficială europeană de prestigiu, precum și organizații relevante în domeniul cercetării, educației și culturii.

10. VOI DESCHIDE PALATUL COTROCENI ȘI ÎL VOI CONECTA CU ȚARA!

Am dovedit că nu mi-e frică de muncă. Mă voi asigura că Palatul Cotroceni și Administrația Prezidențială vor funcționa 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Văd instituția prezidențială ca pe o cameră de gardă, mereu deschisă pentru urgențele de care, din păcate, România nu duce lipsă. Voi aduce lângă mine o echipă de experți și de profesioniști, oameni care vor să lucreze din toată inima pentru România.”

Este oferta candidatului PSD Viorica Dăncilă, care a postat pe o rețea de socializare un mesaj în care își manifestă încrederea în șansa pe care o are la prezidențiale.

„Am o credință nestrămutată în șansa și în puterea Partidului Social Democrat de a da românilor un viitor mai bun. Iar viitorul nu e departe, e clipa care urmează și e ziua de mâine a fiecăruia.

Vă chem alături de mine în lupta pentru o zi de mâine în care suntem mai uniți, mai demni și mai siguri de binele nostru și al familiilor, o zi de mâine în care ne temem mai puțin, în care avem mai multă speranță și încredere în noi și ai noștri!

Voi lupta pentru a arăta tuturor că această încredere se câștigă odată cu încrederea în noul Președinte al României! Voi lupta pentru a arăta tuturor celor ce astăzi nu mai cred în instituția Președintelui din cauza abuzurilor lui Klaus Iohannis că noi, Partidul Social Democrat, putem da țării un PREȘEDINTE AL OAMENILOR!”,

a scris Viorica Dăncilă.

Foto: facebook.