Ping-Pongul pentru ocuparea posturilor de miniștri la Transporturi și Dezvoltare a luat sfârșit. Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi, decretele de numire în funcţie a lui Vasile-Daniel Suciu, propus ca viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi a lui Alexandru-Răzvan Cuc, propus pentru Ministerul Transporturilor.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 21 februarie a.c., următoarele decrete: Decret pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului a domnului Vasile-Daniel Suciu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale şi administraţiei publice; decret pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului a domnului Alexandru-Răzvan Cuc, ministrul transporturilor”, menţionează un comunicat de presă al Preşedinţiei, citează Agerpres.

Miercuri, prim-ministrul Viorica Dăncilă, într-un comunicat de presă al guvernului se arăta optimistă în privința acceptării de către Iohannis a celor două propuneri pentru posturile de miniștri vacante din toamna lui 2018.

”Am făcut aceste nominalizări pentru a pune capăt situației de blocaj a activității Guvernului, mai ales că perioada de interimat la cele două ministere expiră. Dezvoltarea regională și transporturile sunt două domenii cheie, pentru care am prevăzut prin legea bugetului de stat sumele necesare pentru realizarea investițiilor de care România are nevoie. Pentru buna implementare a proiectelor de investiții este necesară coordonarea de către miniștri cu atribuții depline în exercitarea funcțiilor. Îmi exprim speranța că interesele României vor prima și, în scurt timp,  Guvernul va putea să-și desfășoare activitatea în echipă completă”, a subliniat prim-ministrul Viorica Dăncilă.Sursă: gov.ro

Președintele Iohannis a respins în mai multe rânduri propunerile făcute de PSD. Astfel, într-un final, Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici au renunțat la a mai ținti pozițiile de miniștri. În urma CExN-ului noile propuneri de miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi au fost Vasile-Daniel Suciu și Alexandru-Răzvan Cuc.

Aceștia vor fi numiți, vineri dimineață la ora 10.30 la Palatul Cotroceni la o ceremonie unde nu va participa premierul Dăncilă.

Deși propunrea lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor a fost una care a născut controverse atât în rândurile PSD dar și în opoziție, ignorând “sfaturile” oferite de către Traian Băsescu, președintele Iohannis a semnat ieri decretele de numire în funcție pentru cei doi miniștri propuși de PSD.

Decizia președintelui de a semna aceste decrete vine într-un moment tensionat în politica românească, refuzurile repetate de a accepta propunerile anterioare ale Guvernului pentru cele două ministere ducând la funcționarea deficitară a acestora. Conform unor declarații ale social-democraților, amânarea numirilor ducând la pierderea unor sume de bani din fonduri nerambursabile neabsorbite de cele două ministere. Tensiuni sunt și pe tema OUG 7, tot ieri, în timp ce președintele anunța semnarea decretelor, mai mulți membri #Rezist au fost “săltați” de jandarmi din fața Ministerului de Justiție. Pentru a treia oară în ultima perioadă, aceștia și-au manifestat nemulțumirea legată de ordonanța de urgență, aruncând cu sos de roșii și muștar.