Viorel Riceard Badea, președintele PNL Diaspora a depus, vineri, la Parchetul General, un denunţ penal împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu. Viorel Badea l-a acuzat pe ministrul de externe de împiedicarea cu premeditare a votului cetăţenilor români din străinătate la alegerile europarlamentare din 26 mai, a declarat într-o conferință de presă purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionel Dancă.

“Astăzi, preşedintele organizaţiei PNL Diaspora, domnul senator Viorel Badea, a depus la Parchetul General un denunţ penal împotriva ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai este incalificabil şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, trebuie să răspundă penal pentru fapta cu premeditare săvârşită de acesta şi de toţi cei cu responsabilităţi în organizarea alegerilor în secţiile de votare din străinătate, fapta cu premeditare de împiedicare a dreptului de vot a cetăţenilor români”, a afirmat potrivit Agerpres, Ionel Dancă.

Purtătorul de cuvânt al PNL, a susţinut că cele două partide din coaliția de guvernare, PSD şi ALDE “au încercat să împiedice sub toate formele” exercitarea dreptului de vot al românilor aflați peste granițe. Acesta a mai spus că, potrivit Codului penal, împiedicarea votului prin orice mijloace se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

“În denunţul penal depus astăzi la Parchetul General sunt evidenţiate aceste fapte care demonstrează intenţia autorului, respectiv ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi probele în susţinerea acestei acuzaţii. (…)Din păcate, ceea ce s-a întâmplat duminică arată o ură a PSD şi ALDE, care, ştiind că nu vor obţine niciun folos în urma votului exprimat de cetăţenii români din străinătate, au încercat să împiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot”, a adăugat Dancă.

Acesta a mai declarat că PNL îi invită pe toţi cetăţenii lezaţi să îi trimită sesizările lor pentru a le acorda asistenţă juridică. Inițiatorul denunțului, Viorel Riceard Badea, este de părere că prin înpiedicarea cetățenilor români să voteze, Guvernul Dăncilă nu a făcut altceva decât să-i îndepărteze pe cetăţeni şi mai mult de România.