Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi,  la Constanţa, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, că pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre, este nevoie în continuare de „o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic”, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, şi „aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu şi rezilienţa societăţii”.

„Marea Neagră şi întreaga sa regiune au o importanţă strategică deosebită, nu numai pentru ţara noastră, dar şi pentru întregul spaţiu euro-atlantic. Securitatea acestei zone marcate de provocări complexe şi în continuă schimbare este vitală în asigurarea securităţii noastre, a tuturor. Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie în continuare de o abordare cuprinzătoare, coerentă şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, şi aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu şi foarte important rezilienţa societăţii. Zona Mării Negre este o regiune cu valenţe geostrategice atât pentru Alianţa Nord- Atlantică, cât şi pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor organizaţii, România face parte parte dintr-un spaţiu comun de securitate şi apărare”,

a spus, potrivit Agerpres, Klaus Iohannis la Constanţa.

În discursul său, președintele Iohannis a menţionat că asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţa fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare şi modernizare a Armatei şi fără perfecţionarea continuă a militarilor. În condițiile în care anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române, președintele a amintit faptul că a iniţiat Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB.

Cu ocazia Zilei Marinei, președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe marinarii români pentru „profesionalismul şi tăria de caracter” pe care l-au demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forţelor Navale Române cu NATO, precum şi pentru contribuţia esenţială pe care aceştia au adus-o la menţinerea unui mediu stabil de securitate la graniţa de sud-est a Alianţei Nord Atlantice.

Foto:Digi24