Invitat marți la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă” organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului de către Asociația One World România, președintele României, Klaus Iohannis, a continuat seria de atacuri dure la adresa guvernului și a coaliției PSD-ALDE, discursul său cunoscând o radicalizare destul de abruptă în care susține că România are nevoie de o Revoluție pentru ca “să se termine repede această golăneală în guvernare și să reparăm lucrurile” , invocând în acest sens Revoluția din 1989 când românilor li se promitea un ”un viitor de aur” în care “va curge lapte și miere”.

Eu sper să se termine repede această golăneală în guvernare și să reparăm lucrurile.

Semnale de alarmă s-au tras nenumărate. Dacă vedem un pic în interiorul țării sunt atâtea manifestări și chiar manifestări de stradă, adică demonstrații organizate de societatea civilă, chiar și de unele partide, care acuză că foarte multe demersuri sunt greșite, sunt fundamental greșite. Se schimbă legile justiției de nenumărate ori cu scopul evident de a albi dosarele unor persoane cu probleme penale din arcul puterii. (…) Nu vă supărați, eu am trăit exact jumătate din viața mea într-o perioadă când mi s-a garantat negru pe alb că viitorul este de aur. Nu a fost. A fost un viitor negru. L-am schimbat în decembrie ’89, fiindcă ne-am săturat. Eu nu mai sunt dispus să văd una și să aud de la guvernanți că totul este senzațional, doar că nu îi înțelegem bine. Adică, alții sunt vinovați, sunt vinovați străinii, sunt vinovate concernele multinaționale, este evident, vinovatul de serviciu – adică eu, eu sunt evident vinovat că nu se fac autostrăzi, că nu se fac spitale, că şcolile au wc-ul în curte şi aşa mai departe. Ok! Partea mea de vină pot să mi-o iau, sunt Preşedintele României şi aşa e România, deci am şi eu, cu siguranță, o parte din vină, dar instrumentul de remediere este clar la Guvern și nu la Președinte. (…) Asta se numește dictatura majorității. O dictatură a majorității poate veni dintr-o democrație care nu funcționează bine și cred că pe aici, undeva, suntem. Deci într-o democrație nu poţi să spui „eu fac ce vreau fiindcă am câștigat alegerile”. Trebuie să spui „eu fac ce pot, fiindcă am câștigat alegerile și am fost pus să rezolv treburile publice”, or, așa ceva de la pesedişti încă nu am auzit. Dacă ar fi să concentrez întreaga evoluție revoltătoare din ultimii doi ani, aș spune că avem de-a face cu pervertirea statului și pervertirea regulilor democratice. Asta, într-adevăr, este foarte grav.”

A declarat Klaus Iohannis, care a susținut în continuare faptul că venirea la putere a coaliției PSD-ALDE în 2016 a fost un accident al democrației, principala cauza fiind absenteismul la vot.

„Faptul că s-a ajuns la acest accident democratic, cu un guvern tip proxi, cu un partid care a câștigat niște alegeri și crede că deține România, arată că ne-am relaxat prea repede (…) acest accident al democrației se datorează mai puțin PSD-ului și mai mult absenteismului”

A spus președintele Iohannis, care face un apel către ONG-uri și societatea civilă să se mobilizeze pentru proteste masive, deoarece “este loc de creștere”, iar pe el “acest lucru îl ajută”, declarând despre actuala coaliție de la guvernare că este ”una primitivă” și că ”ăștia își iau puterea ca să aibă ei pentru ei”.

”Este un proces lent cel al maturizării a ceea ce ați numit societatea civilă, fiindcă, practic, noi nu avem o tradiție. Dacă ne uităm puțin în urmă, nu am avut niciodată în România o tradiție a societății civile. De aceea, această voință nepolitică, dar legitimă a crescut încet și, în continuare, după părerea mea, vocea ONG-urilor, vocea societății civile, este încă o voce prea mică față de ceea ce ar putea să fie în România.

Deci mai este mult, mult loc de creștere. Pe de altă parte, prin felul în care politicul, care a ajuns la putere, a acționat, a mobilizat foarte, foarte multă energie în societate și aș vrea să ne amintim doar de valul imens de proteste după ce apăruse acea nefericită Ordonanță 13, care dintr-o dată, ne-a propulsat în exemplu pozitiv în întreaga lume. Deci societatea românească are resurse, are oameni, are voință, are și știință de organizare, însă suntem încă în faza aceea, când pentru mobilizare, este nevoie de un input foarte puternic. Or, eu mi-aș dori ca societatea civilă să fie la fel de puternică, agilă și implicată şi când input-ul nu este atât de negativ şi de puternic cum a fost acea încercare de Ordonanță 13.

Am avut vârfuri, pe urmă am avut perioade mai liniștite, însă în toată perioada din decembrie ’89 până astăzi, cred că putem să evaluăm că implicarea societății a crescut, practic, tot timpul. Deci este o creștere evidentă, foarte bună și foarte binevenită. E nevoie în continuare de consolidare și, pentru mine, acum, calitatea de Președinte trebuie să spun că această creștere a implicării, a gradului de implicare, a numărului de participanți mă bucură foarte mult și mă ajută, mă ajută enorm. (…)Felul în care actuala majoritate acționează și folosește puterea este un mod eminamente primitiv, este un mod de a lua puterea pentru sine. Or, democrația nu asta presupune. Democrația presupune a lua puterea pentru a fi în slujba societății. Ăștia iau puterea ca să aibă ei pentru ei, deci este o diferență enormă între optim și ceea ce avem noi acuma. Dar, cu cât este mai puternică, mai organizată, mai vocală societatea civilă, cu atât mai ușor se readuce întreaga societate într-un echilibru și au fost multe faze în care nu numai m-am bazat pe ceea ce face societatea civilă, am și colaborat destul de mult și, de fiecare dată, recunosc, foarte bine.”

A declarat Klaus Iohannis, aducând în discuție și Referendumul pentru Familie la care consideră că  “românii le-au dat cu flit infatuaților care au promovat ura la referendum”.

„Stat de drept fără drepturile omului nu poate să existe și aceste lucruri sunt statuate în Constituție. Cu siguranță că nu e suficient ca un lucru să fie scris, trebuie și respectat și pus în practică. În această zonă, cred că societatea mai are un drum lung de parcurs, este vorba de acceptare, este vorba de educație și de toleranță. Va amintiți când a apărut ideea cu referendumul, am devenit inamicul public nr.1  când am spus că trebuie să fim toleranți. Cei care au promovat referendumul nu au fost toleranți. Dar românii au dat o lecție imensă acestor infatuați care au promovat ura și, așa cum se spune popular, i-au tratat cu flit. Românii au fost mult deasupra acelei părți a clasei politice care au promovat agresiv și cu un mesaj intolerant acel referendum”

De asemenea, președintele Iohannis, a criticat tentativa Jandarmeriei de a împiedica protestele magistraților, amintind în acest sens de protestul din 10 august când  “în toate rapoartele legate de domeniul drepturilor omului, libertăți de manifestare, libertatea presei, suntem citați la capitolul „așa nu”, din cauza felului în care s-a acționat pe 10 august” și indemandu-i pe magistrați să protesteze în continuare deoarece, magistrații “care au protestat au tot respectul și admirația mea”.

”Da, dar nu vor reuși. Nu se mai reușește demult în România cu așa ceva. Vă amintesc doar 10 august, unde ce am văzut? Oameni care au demonstrat pașnic, lejer, deschis, pentru o Românie mai bună, pentru dreptul lor și cu o acțiune disproporționată, ca să nu folosesc alte cuvinte, ale instituțiilor statului care nu numai că s-au făcut ei de minune și că au suferit oameni, că au fost răniți, au făcut România de minune. De atunci, dacă ați urmărit, în toate rapoartele legate de domeniul drepturilor omului, libertăți de manifestare, libertatea presei, suntem citați la capitolul „așa nu”, din cauza felului în care s-a acționat pe 10 august. Iar cu magistrații: cei care au protestat au tot respectul și admirația mea. Și este clar că acei oameni s-au uitat, au răbdat, au tăcut, dar acum paharul s-a umplut și bine au făcut că au ieșit și au început să își spună părerea. Fiindcă multe dintre modificările care s-au făcut sunt modificări care afectează sistemul de justiție și sunt modificări care sunt de înțeles în adevărata dimensiune pentru cei din sistem, nu pentru cineva din afară, care nu are niciun contact direct cu felul în care justiția este organizată în România. Deci, oamenii aceia bine au făcut că au ieșit, și judecătorii, și procurorii și ceilalți care lucrează în justiție, ca să atragă atenția că este extrem de grav ce se întâmplă. Este un atac nemaivăzut asupra sistemului de justiție, asupra independenței justiției. Și faptul că unii puși pe funcții de conducere au fost probabil convinși să se declare împotriva acestor manifestări mi se pare un lucru complet irelevant. Mai bine nu ziceau nimic, vorba aceea, „dacă tăceai, filozof rămâneai”. Deci bine fac și bine ar face politicienii să ia seama ce se spune acolo, fiindcă oamenii nu ies nici din rea-credință, nici din rea-voință, nici fiindcă n-au chef să lucreze, lucrează foarte mult, sunt supraaglomerați. Ei au ieșit din disperare și vor să își arate această disperare și noi o înțelegem.”

Cu privire la declanșarea unui referendum în ziua alegerilor pentru europarlamentare din 26 mai, președintele României a declarat că “este aproape hotărât” să facă acest lucru, iar până acum nu a făcut asta deoarece “uneori, dorința este una, putința este altă (…) Nu am vrut sa convoc referendum doar sa ne aflam in treaba si sa nu participe lumea”

Am inceput sa analizez impreuna cu echipa mea de la Cotroceni cum ar fi daca as convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La inceput am fost putini relativ entuziasti, eu si alti 2-3, dar am reusit sa conving mai mult. Lucram deja intens la asta, analizam datele, variantele. Eu sunt aproape hotarat sa convoc referendum. (…) S-a vorbit mult despre referendum si am spus in mai multe randuri ca lucrurile trebuie evaluate din mai multe puncte de vedere. Uneori, dorinta este una, putinta este alta. Nu am vrut sa convoc referendum doar sa ne aflam in treaba si sa nu participe lumea”

A spus Klaus Iohannis.

Pe final, Klaus Iohannis dezvăluie că regretul primului său mandat este că nu a avut noroc de un Guvern cu care să lucreze împreună, Guvernul Cioloș fiind unul care a guvernat rezonabil, însă doar o scurtă soluție de interimat, pentru al doilea său mandat dorindu-și mai mult decât un guvern de tehnocrați care să vină cu politici și să creeze politici pe care să le pună în practică.

”Regretul meu din primul mandat, care acuma dă să se încheie, este că n-am avut noroc de un Guvern cu care să lucrez împreună și chiar să ne apucăm să rezolvăm problemele mari ale României și speranța mea este că în al doilea mandat voi găsi, la momentul potrivit, atunci când vor dori românii, un Guvern cu care să lucrez în așa fel încât să nu fiu în situația destul de penibilă să mă întrebe cineva: „da, concret, ce veți face?” și eu să spun că o să îi conving, ci vreau chiar să colaborez.

Guvernul Cioloș a fost o soluție de interimat, așa am definit-o la momentul acela. A fost o soluție atipică, nepolitică și pentru ce a fost numit Guvernul a făcut, un an de zile a administrat România rezonabil de bine. Dar nu a fost un guvern… Deci, un guvern nu trebuie să administreze, un guvern trebuie să guverneze, să vină cu politici, să creeze politici, să le pună în practică, să creeze legislația aferentă politicii publice pe care o creează, deci, mult mai mult decât poate să facă un guvern de tehnocrați. Nu avea cum să facă mai mult și asta îmi doresc pentru al doilea mandat.”

Au fost câteva din principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis prezent la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă” organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului de către Asociația One World România, care vin la doar o zi după ce, Rareș Bogdan, deschizătorul de listă al candidaților PNL pentru europarlamentare, declara că după aceste alegeri ,PNL împreună cu o coaliție formată din opoziție își propune să forțeze căderea Guvernului pentru “că România nu mai rezistă cu Guvernul PSD-ALDE, susținut din umbră de UDMR! “

„Vom forța asta! Vom forța căderea Guvernului pentru că România nu mai rezistă cu Guvernul PSD-ALDE, susținut din umbră de UDMR!”

A declarat, luni, Rareș Bogdan într-un interviu la DCNews.

Sursă foto: youtube