Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după consultările cu PSD la Palatul Cotroceni pe tema justiției, că social-democrații sunt vinovați pentru situația din justiție.

„Au venit la consultari cei delegati de la PSD, am avut o discutie pe justitie, mai exact pe modificările legile justitiei, despre abordarea generala. Cred ca nu este o surpriza pentru nimeni daca spun ca opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite. Dupa parerea mea, justitia a ajuns in situatia de acum din vina PSD. PSD da asalt asupra justitiei de la inceputul mandatului lor. PSD este vinovat pentru ca despre justitie se discuta foarte mult in termeni de ingrijorare si de preocupare, romanii sunt ingrijorati, se tem ca PSD va subjjuga politic justitia romaneasca. Sunt convins ca PSD e vinovat ca Romania nu s-a dezvoltat mai mult, mai bine”

Cu privire la prezența celor doi deținuți politici la consultările cu PSD, președintele Iohannis consideră că este o încercare jalnică.

“Am auzit două povești de viață cutremurătoare și pot să reiterez ce am spus: torționarii comuniști trebuie să fie trași la răspundere și să răspundă în fața legii pentru faptele lor. Încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi deținuți politici pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare jalnică. Nu îmi imaginez că cineva care a fost batjocorit în perioada comunismului își dorește altceva decât o justiție dreaptă”

A declarat Klaus Iohannis la finalul consultărilor cu PSD, președintele menționând și faptul că prin refuzul ALDE de a participa la Cotroceni la discuții, aceștia dovedesc că nu le pasă de situația justiției din România.

„ALDE nu este interesat de un dialog cu președintele României. ALDE nu e interesat de situația justiției din România”

Cu privire la organizarea referendumului, președintele Klaus Iohannis a precizat că așteaptă un răspuns cât mai urgent de la Parlament în ce privește organizarea lui, negând faptul că ar fi primit din partea celor doi deținuți politic cele două întrebări pomenite în conferință de presă de cei doi la ieșirea de la consultări.

„Am discutat și despre referendum și am reiterat așteptările mele în ce privește acțiunea Parlamentului. Am subliniat că aștept un răspuns cât se poate de rapid și pozitiv din partea Parlamentului la scrisoarea mea de consultare. În consecință, este nevoie de referendum și vom avea referendum pe 26 mai”

A declarat președintele României, Klaus Iohannis.