Şefii de stat sau de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene se reunesc, joi 9 mai, într-un summit informal la Sibiu. Summitul găzduit de preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Data aleasă pentru desfășurarea Summitului este una importantă, ziua de 9 mai fiind și ziua Uniunii Europene.

“Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează!”, a declarat, conform Agerpres, Klaus Iohannis.

Alături de șefii de stat sau de guvern prezenți la Sibiu, la summit vor fi pezenți și preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Reuniunea de la Sibiu va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Într-o scrisoare deschisă adresată participanţilor la Summitul de la Sibiu, președintele CE, Donald Tusk, a transmis aşteptările sale de la acestă întâlnire.

“Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune. După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 – 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie”, se arată în scrisoarea președintelui CE.

La evenimentul de la Sibiu vor fi prezenți şefii de stat sau de guvern ai statelor membre ai Uniunii Europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt dar și aproximativ 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, principalele teme de discuție la summitul informal de la Sibiu, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

Foto:presidency.ro