Într-un amplu interviu acordat luni site-ului Politico.eu, premierul Viorica Dăncilă a fost tranșantă cu privire la dublu standard față de România.

Uniunea Europeana foloseste dublul standard, iar tarile din Vest de multe ori sunt tratate cu indulgenta, UE criticând România din cauza corupţiei şi a reprimării manifestaţiilor, dar evitând să observe situaţiile din ţări occidentale unde există corupţie.

În ce privește corupția din România, Dăncilă a afirmat ferm: corupția este o problemă majoră și în țările din Occident, iar atunci când poliția intervine cu duritate, cum a fost cazul recent al poliției franceze în cazul protestelor “vestelor galbene”, nu se face atât de multă vâlvă ca în cazul măsurilor luate de Jandarmeria Română în 10 august 2018.

“României nu i se permite să facă ceea ce altor ţări li se permite. Am văzut ce s-a întâmplat cu “Vestele Galbene” în Franţa. Nimeni nu a avut nicio reacţie. Este un standard dublu. Nu am văzut pe nimeni să vină în Parlamentul European şi să spună «vrem o rezoluţie împotriva Franţei”

Declara Viorica Dăncilă în interviul pentru politico, cerând în același timp ca situația din România să nu mai fie comparată cu situația din Polonia și Ungaria, deoarece România nu a luat împotriva justiției aceleași măsuri și nici nu este sub amenințarea Articolului 7.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă denunță faptul că doar România și Bulgaria sunt supuse MCV, ceea ce consideră a fi un act discriminatoriu:

“S-a spus ca mecansimul a fost instituit in 2007 la aderare pentru a ajuta Romania si Bulgaria sa progreseze si sa lupte contra coruptiei. Am vazut de atunci acte repetate de coruptie majora in Franta, in Olanda, in Germania, dar nimeni nu a solicitat un MCV extins la toate statele Uniunii Europene, desi el ar fi necesar tocmai datorita nivelului destulde ridicat al coruptiei din Uniunea Europeana”

A spus Viorica Dăncilă.