Deputatul PNL Ovidiu Raețchi susține că în acest moment numărul de parlamentari care reprezintă Diaspora este unul mic raportat la numărul românilor care trăiesc în afara granițelor. Potrivit deputatului PNL, creșterea numărului parlamentarilor care reprezintă Diaspora este o necesitate morală și constituțională pentru PNL, acest demers fiind o prioritate asumată de Partidul Național Liberal chiar în Programul de Guvernare.

„Creșterea numărului parlamentarilor care reprezintă Diaspora constituie o prioritate asumată de PNL chiar în Programul de Guvernare. E dificil, sigur, PSD va încerca să blocheze această masură, ca și până acum, însă e evident că norma de reprezentare pentru milioane de români din afara granițelor țării este grav subdimensionată – cu doar 6 reprezentanți în Parlament. O problemă suplimentară provine din faptul că, prin dispariția colegiilor specifice votului uninominal, în acest moment un parlamentar de Diaspora reprezintă românii din afara țării în ansamblu, fără o specializare pe zone geografice și spații culturale diferite. Din acest motiv, în condițiile în care parlamentarii Diasporei se vor concentra, în mod natural, asupra zonelor cu comunități mari de români, precum Spania și Italia, rămânem cu multe zone neacoperite cu cabinete parlamentare și posibilitatea unor întâlniri cu cetățenii români – care sunt de facto nereprezentați. Creșterea numărului de parlamentari ai Diasporei, în raport cu evoluțiile demografice din ultimii ani, constituie, în aceste condiții, o necesitate morală și constituțională pentru PNL.”,

a scris deputatul PNL Ovidiu Raețchi pe Facebook.

În actuala legislatură, românii din Diaspora sunt reprezentați în Parlamentul României de 6 parlamentari, doi senatori și patru deputați.

Potrivit unui raport publicat de fostul ministrul al Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, în afara graniţelor avem un număr de aproximativ de 5.600.000 de cetățeni români, pe lângă cei aproximativ 4.000.000 de români din comunităţile istorice.

Foto:romania tv