PNL sub conducerea lui Ludovic Orban se pare că are mari probleme în a își defini bazinul electoral și creionarea unui portret robot al votantului PNL pentru alegerile din acest an. Potrivit unor surse din interiorul PNL citate de stiripesurse.ro, din sondajul național realizat de PNL pentru uz intern, reiese că PSD este votat în mare parte de cei din mediul rural și cei fără studii superioare, USR este popular în rândul corporatiștilor și la persoane din marile aglomerații urbane, iar pe ALDE îi votează universitari și persoane cu educație superioară, adică exact bazinul electoral de care se bucura PNL până acum câțiva ani. 

“Ceea ce este ingrijorator pentru noi, asta ne-au spus si oamenii astia cu sondajele, este ca `Nu reusim sa va identificam electoratul. “Pe voi va voteaza si ala care e asistat social, si unul care e mic intreprinzator, si un corporatist” (n.r. ne spun cei care au realizat sondajul) adica noi nu avem un bazin identificabil”

Spun sursele PNL citate de stiripesurse.ro

Tot sursele din interiorul PNL declară că aceștia recunosc faptul că ce îi mai ține pe linia de plutire este asocierea PNL cu Iohannis.

„Noi suntem pe scorul pe care suntem in mare parte datorita lui Iohannis. Partidul care in proportie de circa 80% este considerat partidul lui Iohannis este PNL, asta ne tine in viata”

Din păcate pentru cel mai mare partid de opoziție din România, probabil că politicile neclare din ultimii ani, îndepărtarea de doctrina de bază, opoziția mai mult bazată pe discurs belicos și de multe ori suburban decât pe oferirea de alternative și soluții pragmatice la problemele existente, precum și asocierile partidului cu un alt electorat decât cel tradițional PNL i-a adus în situația în care, tot potrivit surselor citate, la întrebarea: “de ce nu votează cu PNL”, răspunsurile primite au fost: “‘Vorbește mult și nu face nimic”“Este un partid dezbinat”, lucruri ce probabil că vor devenit cuantificabile negativ la alegerile ce vor avea loc în acest an.