Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române transmis, miercuri, în cazul spectacolului de teatru ar fi vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei „manifestări aşa-zis artistice”, reacția vine pe fondul unei piese de teatru în care apar patru personaje îmbracate în haine monarhale care taie o ceapă pe o icoană reprezentându-l pe Iisus Hristos.

„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru “Eu sunt! Şi?” prezentat la Cluj-Napoca în cadrul “Săptămânii Mândriei minorităţilor sexuale”. Conţinutul indecent al acestei reprezentaţii include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creştine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârşitoarei majorităţi a românilor, etichetarea negativă a credincioşilor creştini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea şi denotă intoleranţă tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranţă. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice”

Se arată în documentul citat de mediafax.

Reprezentanţii Patriarhiei Române susţin că prin Legea cultelor „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.

„În consecinţă, pledăm pentru respectarea legii în spiritul şi litera ei. În acelaşi timp, îndemnăm la promovarea decenţei în spaţiul public, ca premisă pentru o reală toleranţă”

Se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Organizatorii manifestării susţin că spectacolul a fost inclus în program pentru că este un act artistic, este o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală, spectacolul de teatru „Eu sunt! Şi?” a fost pus în scenă de o companie independentă, Teatrul Bagaj.