Partidul Naţional Liberal are două proiecte legislative care răspund remarcilor din raportul Comisiei de la Veneţia şi diminuează impactul nociv al ordonanţelor date de către Guvernul Dăncilă în favoarea infractorilor, a declarat, luni, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan potrivit Agerpres.

Ea a spus, referitor la raportul Comisiei de la Veneţia, că PNL a propus desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor şi introducerea unui aviz al CCR înainte de emiterea ordonanţelor de urgenţă.

“Partidul Naţional Liberal are în momentul de faţă două proiecte legislative care răspund remarcilor din raportul Comisiei de la Veneţia şi diminuează impactul nociv al ordonanţelor date de către Guvernul Dăncilă în favoarea infractorilor. Pe fond, în acest sens, după ordonanţa de constituire a instanţei pentru investigarea magistraţilor, PNL propune desfiinţarea acestei secţii. Aşadar iată o iniţiativă concretă a PNL în acord cu solicitările Comisiei de la Veneţia şi, de altfel, această propunere a şi fost menţionată în demersurile politice obligatorii pentru a pune în acord legislaţia pe justiţie cu recomandările de la nivelul Comisiei Europene”

A afirmat Turcan.

Ea a adăugat că o altă iniţiativă legislativă a PNL se referă la diminuarea impactului ordonanţelor de urgenţă prin emiterea unui aviz de constituţionalitate până la producerea efectelor acestor OUG.

În ce privește raportul Comisiei de la Veneţia publicat luni, 24 iunie, la concluzii, opinia Comisiei despre OUG 7/2019 şi OUG 12/2019, prin care s-au adus modificări legilor justiţiei (303, 304 şi 317/2004). Comisia recomandă Guvernului să folosească ordonanţele de urgenţă doar în cazuri excepţionale, dar şi să opereze câteva clarificări în ceea ce priveşte activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Așadar, în ciuda contestațiilor și a numeroaselor manipulări vehiculate, Comisia de la Veneția nu sugerează că este nevoie de desfințarea Secției Speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, ci de clarificări în ce privește funcționarea și activitatea acestei Secții Speciale și consolidarea ei pentru că în actuala formă, ar avea competenţe prea extinse raportate la capacitatea de funcţionare, ceea ce ar putea duce la generarea unor obstacole în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

Motivele înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu o jurisdicție vagă, rămân neclare. Procurorii-șefi ai acestei Secții au fost numiți în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secției și șeful acesteia se află sub controlul ierarhic al procurorului general. Din moment ce Secția nu ar putea face față tuturor cazurilor care intră în competența sa, există riscul să devină un obstacol în fața luptei împotriva corupției și a crimei organizate.

Se arată în raportul Comisiei de la Veneția.

The reasons for the creation of the special Section for the investigation of criminal offences in the judiciary (the Section), with loosely defined jurisdiction, remain unclear. Top prosecutors of this Section were appointed under a transitional scheme which de facto removed the prosecutors’ wing of the Supreme Council of Magistracy (the SCM) from the decision-making process, which does not sit well with the institutional design of the SCM. It is uncertain to what extent the prosecutors of the Section and its Chief Prosecutor are under the full hierarchical control of the Prosecutor General. Since the Section would be unable to effectively deal with all cases within its competence, it risks being an obstacle to the fight against corruption and organised crime.

Raportul integral în limba engleză îl puteți citi aici.

Procurorul DNA, Alexandra Lăncrănjan, într-o postare pe facebook interpretează altfel acest raport, considerând că această secție ar trebui desfințată pentru că din punctul ei de vedere în document este criticată înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, care riscă să devină „un obstacol în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”.