Joi au avut loc la Palatul Cotroceni consultările pe tema justiție dintre Klaus Iohannis și partidele din Opoziție. Conform declarațiilor făcute de liderii veniți la consultări, inițiativa președintelui se bucură de susținere din partea partidelor aflate în opoziție.

Prima delegație participantă la consultări a fost cea a Partidului Național Liberal. Liderul partidului, Ludovic Orban a declarat, după consultările cu președintele, că liberalii vor garanta românilor că voinţa exprimată la referendum va presupune obligaţia PNL de a o transpune în Constituţie şi legislaţie.

“Atacul infractorilor asupra justiției trebuie să înceteze! Trebuie corectate toate stricăciunile făcute de PSD-ALDE în justiție. PNL este alături de președintele României și va susține cu toată forța acest referendum. Alături de președinte, chemăm toți românii să decidă clar că infractorii din România nu pot scăpa de infracțiunile de corupție, indiferent de puterea care este în România. Dacă referendumul va trece este necesară o revizuire a Constituției pentru a completa articolele care privesc dreptul persoanelor de a alege și de a fi alese. Votul va fi transpus prin procedura de revizuire a Constituției.”,a  declarat Ludovic Orban după consultările cu Klaus Iohannis.

Următoarea delegație sosită la consultările de la Cotroceni a fost delegația USR. Conform declarațiilor făcute de către liderul Dan Barna, USR susține referendumul dorit de președinte. Din delegația USR, alături de președintele Dan Barna au mai făcut parte Cătălin Drulă, Stelian Ion, Cristian Ghinea şi Vlad Botoş.

“I-am transmis preşedintelui poziţia USR conform căreia este nevoie de o consultare şi de acest referendum. Există o susţinere deplină şi neechivocă a USR pentru acest referendum, am discutat, evident, şi despre iniţiativa ‘Fără penali’, iniţiativă pe care preşedintele o apreciază, a şi contribuit iniţial la demararea ei şi chiar ne-a felicitat spunând că a fost o iniţiativă şi un efort grozav care a generat acest rezultat, referindu-ne la decizia Curţii Constituţionale care pune această iniţiativă pe traiectoria unei modificări reale a Constituţiei. Am discutat și despre întrebări. Ne-a spus că sunt foarte apropiate de temele din scrisoarea adresată Parlamentului. România are nevoie de o modificare a Constituţiei. Pe actuala formă constituţională, vedem că avem o instituţie prezidenţială golită de nişte atribuţii prin lege. Dacă ne amintim cazul Kovesi, atribuţiile preşedintelui au fost diminuate artificial prin decizia aceea a Curţii”, a declarat Dan Barna, joi, la finalul consultărilor.

Și delegația PMP și-a declarat susținerea pentru referendum. Conform declarațiilor făcute de către președintele partidului, delegația PMP s-a prezentat la consultările de la Palatul Cotroceni cu 3 propuneri noi.

”PMP a avut o întâlnire bună cu domnul președinte Klaus Iohannis. Am avut un schimb de opinii cu privire la referendumul pe care intenționează să îl convoace odată cu alegerile . PMP e un partid pro-justiție și l-am asigurat pe președinte că vom îndemna cetățenii să susțină un proces pentru consolidarea justiției.

Am venit cu 3 propuneri. Cred că mai putem adăuga o întrebare, care să implice modificarea unei legi, nu modificarea Constituției. Știți că la referendumul din 2009 se propunea desființarea unei Camere, lucru care prevedea modificarea Constituției. Una vizează reduerea nr de parlamentari la 300, 100 de senatori și 200 de deputați. A doua temă vizează o întrebare pe care ar înțelege-o toți românii – dacă sunt de acord cu eliminarea pensiiilor speciale. Sunt convins că mulți români vor să îl lase fără pensie specială pe Ciorbea. Și a treia întrebare este cea legată de revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Acestea sunt propunerile pe care PMP le-a făcut astăzi aici la Palatul Cotroceni. Credem că ar mobiliza o bună parte din societate să se prezinte la referendum.”, a declarat conform EVZ.ro, Eugen Tomac la ieșirea de la consultări.

La finalul consultărilor, președintele Iohannis a susținut că toate partidele de opoziție prezente astăzi la consultări își doresc organizarea referendumului pentru că toți cei prezenți și-au arătat ingrijoararea cu privire la modificările legilor Justiției.

Toţi cei prezenţi astăzi s-au arătat îngrijoraţi de evoluţia din zona justiţiei. Le-am spus direct că după părerea mea acest asalt al PSD asupra justiţiei, care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor, iar acest răspuns este, evident, un referendum. Toti participanţii din această după-amiază au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum, toţi au fost de acord că oamenii trebuie încurajaţi să participe. Acest lucru mă bucură. Intenţia mea de a organiza un referendum împreună cu europarlamentarele am făcut-o cunoscută în urmă cu câteva săptămâni şi între timp am trimis scrisoarea de consultare Parlamentului. Aştept în termenul legal un răspuns. Cel mai important rezultat este că cei care au participat sunt de acord cu acest referendum. Indiferent de opţiunile politice ale românilor, cu toţii ne dorim o Românie cu o justiţie independentă, dreaptă, scoasă de sub influenţa politicului.”

A declarat Klaus Iohannis.

Vineri va fi rândul partidelor din alianța de guvernare să se prezinte la consultările cu președintele. Conform orarului anunțat de Administrația Prezidențială,  PSD începând cu ora 11:00 și de la ora 12:00, ALDE care a anunțat însă că nu se va prezenta din cauza scandalului Aiud în care este implicat Augustin Lazăr.