În urma declarațiilor susținute duminică de premierul României, Viorica Dăncilă, la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice în care declara că după finalizarea analizei ”şi în deplin consens”, România îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, vocile din opoziție, în frunte cu președintele României, critică dur aceast discurs pe care îl socotesc ca fiind unul iresponsabil atâta vreme cât încă nu există o decizie finală în acest sens.

Rareș Bogdan, candidatul PNL pentru europarlamentare este de părere că premierul joacă într-un scenariu în care PSD încearcă să distragă atenția de la dezbaterea pe probleme economice, potrivit stiripesurse.

“Dna prim-ministru nu poate sa ia decizii singura, titularul de politica externa este Presedintele Romaniei. Dna prim-ministru joaca intr-un scenariu in care PSD incearca sa produca in opinia publica orice fel de dezbatere in asa fel incat sa acopere dezbaterea pe situatia economica si pe lipsa de atragere a fondurilor europene, deci ei vor incerca sa capuseze intreaga precampanie si campanie pentru europarlamentare pentru ca nimeni sa nu vorbeasca de situatia economica si de atragerea fondurilor europene, unde este un dezastru. (…) Lucrul asta il faci printr-o dezbatere publica, printr-o dezbatere in Parlament, cu Președintele, nu iei rolul Președintelui. Președintele României s-a exprimat extrem de clar și nu poate fi acuzat de relații tensionate cu Israelul, ba din contră, dânsul a luat în urmă cu doi ani premiu la American Jewish Comitee.”

A declarat Rareș Bogdan pentru stiripesurse.

Viorica Dăncilă este criticată și de europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, care califică declarațiile premierului drept amatorisme după ce premierul a recunoscut că decizia îi aparține președintelui României, precizând ulterior ca opinia sa a fost una personală.

“Prim-ministrul Dăncilă a spus prostii cu privire la mutarea Ambasadei României la Ierusalim. După ce a văzut cât rău a făcut, a spus că ar fi vorba de o “opinie personală”.

Vă spun clar următorul lucru: prim-ministrul unei țări nu are voie să aibă “opinii personale” care să intre în contradicție cu interesele țării. Ori ești prim-ministru, ori ești persoană privată cu “opinii personale”.

Ajunge cu amatorismele la conducerea țării!”

Scrie Mureşan pe Facebook.

Nici PLUS, partidul lui Dacian Cioloş, nu a ratat ocazia de a o acuza pe Viorica Dăncilă de faptul că prin acest anunț, “premierul României dovedește necunoașterea Constituției, a protocolului diplomatic și, totodată, o ignorare a intereselor strategice ale țării.”

”PLUS a luat act cu surprindere de decizia premierului Viorica Dăncilă de a anunța cu de la sine putere mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Anunțul făcut de premierul României dovedește necunoaștere Constituției, a protocolului diplomatic și, totodată, o ignorare a intereselor strategice ale țării noastre. Mai mult, anunțul a fost făcut peste noapte, în cadrul unei vizite private, motiv pentru care premierul, ministrul de Externe și întreaga coaliție de guvernare trebuie să explice de ce a ales să acționeze împotriva oricăror norme legale și a intereselor României.”

Se arată într-un comunicat remis de partidul lui Cioloș pentru stiripesurse.